Parlamentul din Noua Zeelandă a votat interzicerea tuturor armelor semiautomate și armelor de asalt

Parlamentul Noii Zeelande a aprobat cu un singur vot împotrivă, interzicerea tuturor tipurilor de arme semiautomate şi arme de asalt, o decizie luată în urma atacurilor comise la două moschei din Christchurch de un adept al supremaţiei albe, masacru în care au fost ucişi 50 de membri ai comunităţii musulmane.

Foto: parliament.nz

Reforma regimului armelor de foc a fost adoptat, în lectură finală, că 119 voturi pentru şi unul singur contra, şi se aşteaptă să primească în câteva zile aşa-numitul 'consimţământ regal' din partea guvernatorului general pentru a intra în vigoare, scrie Agerpres, care citează Reuters.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a anunţat modificarea regimului armelor de foc şi muniţiilor în urma atacurilor de la Christchurch, pentru care australianul Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani, un adept autodeclarat al supremaţiei albe, va trebui să răspundă la 50 de capete de acuzare pentru omor şi 39 de capete de acuzare pentru tentativă de omor.

O amnistie a fost decretată pentru ca proprietarii de astfel de arme să le poată preda, pe baza unui mecanism de răscumpărare, ce ar putea costa până la 138 milioane de dolari SUA, dar 'acesta este preţul pe care trebuie să-l plătim pentru siguranţa comunităţilor noastre', a subliniat şefa guvernului.

Autorităţile consideră că atacatorul de la Christchurch, înarmat cu două puşti semiautomate, le-a modificat cu încărcătoare de mare capacitate, pentru ca acestea să poată conţine mai multe gloanţe.


Pub