Primele imagini făcute vreodată cu o gaură neagră, prezentate LIVE la Event Horizon Telescope

Primele imagini făcute vreodată unei găuri negre sunt prezentate în acest moment de oamenii de ştiinţă de la Event Horizon Telescope Collaboration care vor publica un „rezultat revoluţionar” al proiectului.

Foto: captură YouTube

Evenimentul cuprinde conferinţe de presă simultane în mai multe oraşe din lume şi transmisiuni live în diferite limbi, scrie Euronews.

Colaborarea, numită EHT, este o reţea globală de telescoape care încearcă să fotografieze pentru prima dată o gaură neagră. Prima ţintă este Sagittarius A, unde s-ar afla o gaură neagră masivă, aflată la 26.000 de ani lumină de Pământ, şi a doua este centrul unei galaxii cunoscute drept M87.

Găurile negre sunt fenomene spațiale încă necunoscute, care au ațâțat curiozitatea omului încă din momentul în care s-a aflat despre ele.

Sunt atât de puternice încât nimic, nici chiar lumina, nu poate scăpa de gravitația lor.

Pentru a surprinde o imagine a unei găuri negre, cercetătorii au combinat puterea a opt radiotelescoape din jurul lumii folosind o tehnologie numită Very-Long-Baseline-Interferometry (VLBI), potrivit European Southern Observatory, care face parte din EHT.

Aceasta creează un telescop virtual aproape de aceeaşi mărime cu cea a Pământului.

Dong Lai, profesor de astronomie şi expert în găuri negre la Universitatea Cornell, crede că echipa EHT se pregăteşte pentru o dezvăluire uriaşă. „Cred că EHT va realiza o imagine a unei găuri negre supermasive din centrul Căii Lactee şi, de asemenea, cu o alta în mijlocul galaxiei vecine M87”, a spus Lai, care nu este implicat în proiectul EHT, într-un comunicat de presă.


Pub