(doc) 2 apartamente, o casă de locuit și un garaj: Averea noului președinte al Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu

Noul președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Ion Tighineanu, a câștigat un salariu de 170 744 de lei din funcția de prim-vicepreședinte a Academiei. De semenea, Tighineanu a mai câștigat bani din activitatea sa didactică la Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți - 68 365 de lei și de la Universitatea Tehnică a Moldovei un venit de aproximativ 12 mii de lei.

Foto: Ion Tighineanu

Potrivit declarației de avere, Tighineanu pe parcursul anului 2018 a câștigat îndemnizații de la Academia Română 6 mii euro și de la Academia de Științe a Moldovei 44 de mii de lei. Iar pensia a avut-o în valoare de 153 de mii de lei.

Noul președinte al AȘM este proprietarul a 2 apartamente, valoarea cărora este de 762 112 lei, a unei case de locuit dobândită în anul 2007, ce valorează doar 36 132 de lei și un garaj de 178 de mii de lei.

Ion Tighineanu mai deține cote părți la casa de comerț „Gemeni” , 7 acțiuni, în valoare de 2 lei, casa de comerț „Gemeni” SA - 9 acțiuni, ce valorează la fel 2 lei.

UNIMEDIA amintește că Ion Tighineanu a fost ales în calitate de președinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Decizia a fost luată ieri, 9 aprilie, în cadrul Adunării Generale a instituției.

Ion Tighineanu este un specialist în domeniul nanoelectronicii și nanotehnologiilor, care a fost ales ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.

Este profesor universitar și a fost ales în anul 2004 în funcția de vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.

UNIMEDIA amintește că la sfârșitul lunii noiembrie 2018 fostul președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și-a dat demisia după 14 ani de activitate. Anunțul a fost făcut pe site-ul AȘM și vine în urma dosarului penal deschis pe numele familiei Duca, privind veniturile acesteia.

Pe parcursul exercitării funcţiei de preşedinte al acestei instituției, Gheorghe Duca, a fost în vizor din cauza mai multor scandaluri. În 2014, în rezultatul unui control efectuat de Comisia Națională de Integritate s-a constatat că Gheorghe Duca nu și-a declarat mai multe venituri, cum ar fi: 4 terenuri extravilane, 17 conturi bancare, 146 de acțiuni la o societate comercială și 398 acțiuni la o altă societate comercială.


Pub