Blocul ACUM cere convocarea de urgență a ședinței Parlamentului: „ Solicităm ca partidele să declare deschis care le sunt opțiunile”

PE SCURT

Blocul politic ACUM a solicitat astăzi reluarea în regim de urgență a ședinței Parlamentului, iar la această ședință partidele care au ajuns în Legislativ să-și declare pe față, deschis, transparent, care le sunt opțiunile și dacă au constitut sau nu o majoritate.

Solicitarea a fost făcută astăzi în cadrul unor declarații de presă a co-președinților blocului ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceasta după ce PSRM nu a dat curs invitației blocului de a veni la discuții publice asupra pachetului de deoligarhizare a țării, înaintând și un șir de condiții pentru inițierea negocierilor.

PE LUNG

Din declarațiile făcute de reprezentanții PSRM este foarte clar că evită, în mod deliberat, să recunoască că RM este un stat capturat. Aceștia nu sunt sinceri nici cu proprii alegători, atunci când le promit politici sociale, știind foarte bine că, în condiția în care țara este controlată, cetățenii nu pot să trăiască bine și aceste promisiuni nu pot fi realizate. La fel, am auzit că PSRM este gata de anticipate, fără să menționeze că este nevoie de schimbarea sistemului electoral, or acesta este o dovadă în plus a complicității la regimul actual”, a menționat lidera PAS Maia Sandu.

În acest context, lidera PAS a opinat că socialiștii au decis să contribuie la consolidarea regimului oligarhic.

La rândul său, președintele Platformei DA Andrei Năstase a menționat că poziționarea PSRM „corespunde perfect cu interesul plenar al PDM”. Potrivit lui, socialiștii au ales o altă agendă  decât cea avută în campania electorală, „iar cel mai grav este că agenda aceasta face ca să mențină RM în continuare în starea ei de captivitate”.

Reamintim că Partidul Socialiștilor a lansat astăzi un șir de condiții pentru inițierea negocierilor asupra creării unei coaliții de guvernare. Astfel, socialiștii au declarat că vor să fie creată o majoritate parlamentară pe deplin funcțională, un guvern și program de guvernare susținut de această majoritate, dar că sunt împotriva unui guvern minoritar, așa cum a propus blocul politic ACUM.

Mai mult, PSRM a declarat că o va înainta pe lidera formațiunii Zinaida Greacenîi la funcția de președinte al Parlamentului. Anterior, blocul ACUM a declarat că îl propune la această funcție pe liderul Platformei DA Andrei Năstase.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.