Academia de Științe are un nou președinte. Ion Tighineanu: Simt o mare responsabilitate

PE SCURT

Ion Tighineanu este noul președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM). Academicianul a fost ales în această funcție astăzi la Adunarea Generală a AȘM.

„Simt o responsabilitate foarte mare, fiindcă am primit votul celor mai distinși oameni de știință și cultură.În aceste timpuri, când AȘM și-a pierdut din imagine va trebui să muncim foarte mult ca să recâștigăm acea imagine. Va trebui să conlucrăm în primul rând cu societatea, să ne apropiem de societate și principalul să redobândim calitatea de cel mai înalt for științific al țării”, a declarat Ion Tighineanu.

PE LUNG

Potrivit legii cu privire la AȘM, președintele Academiei este ales de către Adunarea Generală prin vot secret, o dată la 4 ani, pe cel mult două termene, de către membrii titulari ai Academiei.

Ion Tighineanu a fost singurul pretendent în cursa pentru funcția de președinte al AȘM. Este autorul a peste 550 publicaţii tematice, inclusiv 4 monografii editate în limba engleză. Are 50 brevete de invenţie în domeniul tehnologiilor semiconductoare și este deținătorul a 17 medaliide aur şi argint câştigate la expoziţii internaţionale de inventică.

Este titular al cursului „Fizica Corpului Solid” la Catedra de Microelectronică şi Inginerie Biomedicală UTM, al cursului „Nanotehnologii” la Universitatea Academiei deŞtiinţe, coautor al manualului “Fizica corpului solid”.

Ion Tighineanu a fost ales președinte al AȘM, după ce fotul președinte Gheorghe Duca și-a dat demisia în toamna anului 2018.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.