08:57:36 25.04.2024
Stiri

MADRM: Ucrainenii au SISTAT lucrările de construcție a celor șase hidrocentrale pe râul Nistru

Social 10.04.2019 10:22 Vizualizări1654 Autor: Ziarul National
MADRM: Ucrainenii au SISTAT lucrările de construcție a celor șase hidrocentrale pe râul Nistru


Ucrainenii au sistat lucrările de construcție a celor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, până la finalizarea studiului privind impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe râul Nistru.

Anunțul a fost făcut astăzi de secretarul de stat în domeniul mediului și protecției resurselor naturale, Valentina Țapiș, în cadrul unei conferințe de presă.

Partea ucraineană și-a anunțat decizia în cadrul celei de-a doua întâlniri a Comisiei privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru, desfășurată recent la Kiev.

De asemenea, părțile au convenit asupra faptului că partea moldovenească va putea cere orice document legat de construcția hidrocentralelor, iar partea ucraineană și-a luat angajamentul să prezinte documentația tehnică.

CITIȚI și PERICOLUL de pe Nistru // Zeci de ONG-uri din R. Moldova îi cer Guvernului de la Chișinău să NU semneze Acordul cu Ucraina cu privire la extinderea hidrocentralei „Novodnestrovsk”: „Nistrul se va transforma într-o MLAȘTINĂ”

Menționăm că Studiul privind impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe râul Nistru, finanțat de Guvernul Suediei, va fi elaborat până la finele lui 2019 și le va oferi autorităților din Republica Moldova date actuale bazate pe dovezi despre potențialul impactului de mediu și socio-economic al acelor construcții hidroenergetice, contestate de experții de mediu de la Chișinău.

Anterior, activiștii din domeniul ecologiei au atenționat că extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk și construcția altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația R. Moldova și să provoace o „criză umanitară”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md