A fost odată într-o zi de 9 Aprilie: Premiera comediei „Coana Chirița sau Două fete și-o neneacă” de Vasile Alecsandri

Sărbătoriții zilei sunt: actorul american Dennis Quaid, actrița Cynthia Nixon, una dintre celebrele „neveste disperate”, pilotul canadian de Formula 1 Jacques Villeneuve, antrenorul român de fotbal Mircea Rednic, actorul francez Jean Paul Belmondo și actrița americană Kristen Stewart.

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

- Într-o zi de 9 aprilie, 1413, Henric al V-lea este încoronat rege al Angliei. Va ocupa tronul timp de nouă ani, domnia fiindu-i marcată de victoria de la Azincourt asupra francezilor, în timpul Războiului de 100 de ani.

- Pe data de 9 aprilie, 1555, începea pontificatului papei Marcel al II-lea (Marcello Cervini), al 222-lea papă al Bisericii Catolice. A murit după numai 22 de zile de pontificat, în urma unui atac cerebral.

- Tot într-o zi de 9 aprilie 1749, la mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi, domnul Moldovei Constantin Mavrocordat a convocat Marea Adunare a Țării. Despre desfăşurarea Adunării aflăm din Aşezământul de dezrobire şi din relatările cronicarului Pseudo-Enache Kogălniceanu. Conform Aşezământului se stabilea statutul vecinilor în comparaţie cu ţăranii slobozi aşezaţi pe moşii boiereşti şi mănăstireşti. Boierii au fost nevoiţi să recunoască abuzul care s-a făcut prin asimilarea vecinilor cu robii ţigani, promiţând că pe viitor vecinii vor fi consideraţi „săteni megieşi fără moşie”. S-a mai convenit „ca tunci când se va vinde moşie oamenii să nu se vânză”. Boierii au convenit să nu le mai spună „vecini” acestor ţărani, „ci ca nişte săteni ai satelor în sat să rămână”. Afirmaţia privitoare la rămânerea în sat nu se referea la moşia stăpânului, ci era o obligaţie fiscală a tuturor categoriilor de ţărani, introdusă încă în octombrie 1741 de a nu părăsi satele fără încuviinţarea domniei. Boierii au refuzat să accepte răscumpărarea vecinilor cu 10 lei ca în Muntenia, socotind această sumă foarte mică, dar au reuşit să capete încuviinţarea domnului ca foştii vecini să presteze 24 de zile de boieresc pe an.

Constantin Mavrocordat / Sursa:Wikipedia

- La 9 aprilie, 1682, Robert Cavelier de laSalle pune stăpânire, în numele regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, asupra deltei râului Mississippi. Acesta a numit ținutul străbătut de râu La Louisiane, însemând „Țara lui Louis”. Ca parte a Imperiului colonial francez, teritoriul Louisianei se întindea de la New Orleans până în nord la actuala frontieră a Canadei.

- În anul 1747, la 9 aprilie, Simon Fraser, al 11-lea Lord Lovat, a fost executat la Londra pentru acuzația de trădare. El a fost ultimul om din Anglia condamnat la decapitare.

- Pe 9 aprilie, in 1850, avea loc pe scena Teatrului National din Iași premiera comediei „Coana Chirița sau Două fete și-o neneacă” de Vasile Alecsandri.

- În anul 1860, tot lpe 9 aprilie, inventatorul francez Edouard de Martenville a făcut prima înregistrare sonoră - cântecul francez „Un claire de lune”, păstrat la arhiva de la Paris.

- Pe 9 aprilie 1867, Statele Unite ale Americii cumpărau Alaska de la Rusia.

- În 1914, pe 9 aprilie, la Holborn Empire din Londra avea loc premiera primului film artistic color din lume – „The World, the Flesh and the Devil”. Filmul mut dura 50 de minute, iar realizarea lui ii costase pe producători 10 mii de lire sterline.

- La 9 aprilie, 1933, se deschide la Chişinău Facultatea de Ştiinţe Agricole, filială a Facultăţii de Ştiinţe Agricole a Universităţii din Iaşi.

Pentru a citi articolul în întregime, accesați Altfel.md.


Pub