Dionis Cenușă comentează condițiile PSRM privind formarea coaliției de guvernare: „Socialiștii și democrații, prin declaraţii, arată că se pot apropia”

Politologul Dionis Cenușă afirmă că acele condiții prezentate astăzi de Partidul Socialiștilor înclină balanța spre o posibilă coaliție cu Partidul Democrat, decât cu alte partide. Într-o postare pe pagina de Facebook, Cenușă afirmă că socialiștii și democrații arată, prin declaraţii, că se pot apropia.

Foto: UNIMEDIA

Analistul politic susține că din declarațiile PSRM se confirmă două ipoteze:

„A. Prea mult accent este pus pe limba rusă, NATO, demontară politicilor de combatere a propaganderi ruseşti. Atât socialiştii cât şi Rusia trebuie să vândă cumva o eventuală coaliţie dintre socialişti şi democraţi.

B. Lipsa vreunei menţiuni despre instituţiile semnificative pentru statul de drept din solicitarea socialistiilor creează oportunităţi reale pentru negocieri dintre aceştia şi democraţi. Or, PDM vrea să menţine puterea asupra instituţiilor de care depind actul justiţiei” a scris Dionis Cenușă.

Expertul mai remarcă faptul că socialiştii nu solicită niciun minister sau funcţie legată de statul de drept, nici Ministerul Justiţiei, nici Centrul Anti-Coruptie, nici Procuratură. „Acest aspect este probabil cel mai important punct de tangeta în eventualele negocieri de formare a coaliţiei. Democraţii ar accepta un asemenea compromis, deoarece în schimb ar putea menţine controlul asupra instituţiilor majore de combatere a corupţiei şi de iniţierea a dosarelor (politice)”, spune el.

Mai mult, dânsul menționează despre politicile sociale pe care mizează cele două partide - PSRM și PDM: „În spatele discuţiilor despre pensii şi capitalul social, aceste partide vor decide cum trebuie să fie distribuită puterea”.

„Politica externă şi consolidarea instituţiei preşedintelui este o altă prioritate pentru socialişti, care astfel vor decide cât de apropiată sau distantă trebuie să fie relaţia cu NATO, dar şi cu UE. Politica externă multivectoriala anunţată de către socialişti ca şi condiţie pentru viitoarea guvernare nu pune în dificultate pe democraţi, care au guvernat în ultimii ani sub presiune unei politici externe duble.

Consolidarea statutului limbii ruse şi eliminarea politicilor de contracarare a propagandei ruseşti reprezintă o altă dimensiune ce ar putea fi inghetita de către democraţi. Consolidarea limbii ruse va permite o polarizare a societăţii, iar polarizarea permite manipularea opiniei publice de o manieră mai facilă. Limba rusă, la fel ca şi neaderarea la NATO (niciodată propusă ca demers oficial), reprezintă punctele de contradicţie majoră, care va îndepărta ACUM”, mai scrie Cenușă.

Cât despre investigarea furtului miliardului, propus de PSRM, expertul spune: „Socialiştii propun iniţierea unei noi investigaţii, care este proces de durată. Nimic nu este spus despre Raportul Kroll2 şi nici despre Ilan Shor. Totodată, este sugerată renunţarea la prevederile care transformă miliardul furat în datorie publică. O asemenea lege este complicată şi va necesita noi surse pentru a recupera banii, lucru care însă va fi decis ulterior, cumva. Dar acest lucru îi poate ajuta pe socialişti să acopere demersul ACUM pe acelaşi subiect”, a conchis Dionis Cenușă în postarea sa.

UNIMEDIA amintește că astăzi, conducerea PSRM a specificat condițiile fracțiunii pentru crearea unei coaliții. PSRM propune trei blocuri de subiecte, privind crearea unei coaliții, printre care funcția de speaker, Ministerul Apărării și de Externe, neaderarea la NATO, precum și limba rusă să aibă statut de limbă interetnică.


Pub