Alexei Navalnîi a câștigat la CEDO într-un dosar împotriva Rusiei: Politicianul va primi 20 de mii de euro drept despăgubiri morale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) i-a dat dreptate lui Alexei Navalnîi, care în 2014 a fost plasat în arest la domiciliu și i-au fost aplicate mai multe măsuri de restricţie prin care i s-au încălcat drepturile, transmite tvrain.ru. În acest sens, politicianul a primit 20 de mii de euro ca despăgubiri morale și încă 2665 de euro pentru taxe legale.

Foto: Comisarul

Instanța a constatat că au fost încălcate articolele 5, 10 și 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Articolele garantează dreptul la libertate și securitatea persoanei, dreptul la libera opinie și la nerespectarea restricțiilor privind drepturile și libertățile.

Potrivit instanței, autoritățile l-au privat pe Navalnîi de dreptul său la libera exprimare prin arest la domiciliu. CtEDO a decis, de asemenea, că durata arestului la domiciliu - mai mult de zece luni - nu corespunde gravității crimelor normale. În acest caz, inculpatul din același caz, Oleg Navalnîi, a declarat că instanța a fost lăsată liberă. Instanța a fost de acord cu reclamantul că toate aceste restricții au fost impuse, deoarece este un activist politic cunoscut.

Frații Alexei și Oleg Navalnîi au fost acuzați de furtul fraudulos al banilor de la compania franceză Yves Rocher și de la Compania de prelucrare a mai multor profiluri. Alexei Navalnîi a primit interdicția de a părăsi localitatea, iar ulterior a fost acuzat de încălcarea condițiilor. Din februarie 2014 până în ianuarie 2015, a fost în arest la domiciliu. Ca urmare, instanța i-a găsit vinovați pe cei doi. Alexei Navalnîi a primit 3,5 ani de pușcărie cu suspendare, iar fratele său, Oleg Navalnîi, la fel 3,5 ani de pușcărie, dar cu executare.

În octombrie 2017, CEDO a desemnat o compensație pentru frații Navalnîi pentru pedeapsa nedreaptă și un proces inechitabil în acest caz. În aprilie 2018, Curtea Supremă de Justiție a Rusiei a confirmat verdictul, iar în luna august Federația Rusă a plătit fraților patru milioane de ruble ca despăgubire.


Pub