De ce socialiștii n-au cerut și funcția de premier? Două motive invocate de Igor Dodon

Partidul Socialiștilor a propus astăzi trei blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea la guvernare, unul dintre care reflectă faptul ca fucția de speaker al Legislativului să revină PSRM. În acest sens, Igor Dodon a menționat două motive pentru care socialiștii nu și-au dorit și funcția de prim-ministru.

Foto: UNIMEDIA

„În primul rând, e mai greu să-l dai jos din funcție. În utlimii 10 ani, a fost demis o singura dată. În 2013, Marian Lupu. Cunoaștem situația. Și eu am votat „pentru” atunci. Premierul de mai multe ori.

În al doilea rând, chiar de nu ai majoritatea, dar ai președintele Parlamentului, dacă cineva înceracă să-i reduce împuternicirile președintelui țării sau să-l suspende, atunci speakerul preia împuternicirile acestuia”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni de la NTV Moldova.

În acest sens, șeful statului a menționat că Partidul Socialiștilor insistă și va continua să insite ca această funcție să revină anume a socialiștilor.

„Speakerul ocopă locul 2 după președinte. Va fi figura care se va ocupa de toată legislația. Și am propus-o pe Zinaida Greceanîi. Cred că este o persoană și politian cu experiență, care se pricepe în toatea acestea...Totodată, noi n-am cerut toate ministerele. Am cerut Ministerul de Externe și Apărării. Celelalte le puteți lua”, a conchis Igor Dodon.

Amintim că la data de 9 aprilie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a prezentat o declarație cu privire la acțiunile partidului în ceea ce privește o viitoare coaliție de guvernare. Astfel, conducerea PSRM a specificat condițiile fracțiunii pentru crearea unei alianțe.


Pub