Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sondaj/Infografic: Ce cred alegătorii despre…

Sondaj/Infografic: Ce cred alegătorii despre fraudele electorale și ce îi motivează să meargă la votare

În cadrul unei conferințe științifice internaționale cu privire la influența schimbării sistemului electoral asupra comportamentului electoral al cetățenilor Republicii Moldova a fost prezentat un raport cu date sociologice realizat de către Asociației Sociologilor și Demografilor din R. Moldova.

Eugeniu Știrbu, președintele Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale (IIMDD) a declarat în cadrul conferinței că la ultimele alegeri parlamentare a fost înregistrată cea mai mică rată de participare de la independență până în prezent – 49,22%. Deasemenea, președintele IIMDD, a menționat despre pierderea a peste 4 700 de buletine de vot în urma ultimului scrutin, dar și despre participarea mult mai activă, decât la scrutinele anterioare, a votanților din stânga Nistrului.

Prin urmare, Victor Mocanu, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din R. Moldova a prezentat datele unui sondaj la care au participat 1 193 de respondenți.

Deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, crede că noul sistem electoral a favorizat în primul rând cetățenii țării. Potrivit democratului, în legătură cu modificarea sistemului electoral, înainte de alegeri parlamentare au existat unele îngrijorări de bază. Acestea țineau de trasarea hotarelor circumscripțiilor, capacitatea instituțională a organelor electorale, influența oamenilor de afaceri în teritoriu, problema egalității de gen, dar, în opinia deputatului, multe din îngrijorări nu s-au adeverit

În ceea ce privește reprezentarea femeilor în Parlament, Sergiu Sîrbu s-a arătat mulțumit de faptul că, propunerile Partidului Democrat privind egalitatea de gen, în care nimeni nu credea, au dat rezultate. „Iată că pentru prima dată în istoria R. Moldova actualul Parlament este reprezentat de către, cel puțin, o pătrime de doamne”.

Alina Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), a declarat că sistemul electoral mixt, sistem în baza cărui s-a votat la scrutinul din 24 februarie 2019, are avantaje și dezavantaje.