Amnistierea mamelor, nu şi a taţilor cu copii de până la opt ani – constituţională

PE SCURT

Curtea Constituțională a confirmat astăzi că amnistierea mamelor, nu şi a taţilor cu copii de până la opt ani este constituţională.

Curtea a constatat că, potrivit datelor publicate de către Biroul Național de Statistică, la începutul anului 2008, deținuții de sex masculin erau cu aproximativ 95% mai mulți decât cei de sex feminin.

Acordarea dreptului de amnistie tuturor taților de copii în vârstă de până la opt ani, inclusiv celor care au comis infracțiuni grave, ar presupune eliberarea din închisoare a unui număr foarte mare de deținuți.

PE LUNG

Potrivit Curții Constituționale, eliberarea unui număr mare de persoane care nu și-au executat pedepsele, dintre care unii pot fi periculoși, ar putea crea în rândul publicului un sentiment de neliniște referitor la siguranța publică.

În aceste circumstanțe, Curtea a constatat că ar fi foarte dificil, probabil chiar imposibil, ca Parlamentul să elibereze tații în baza acelorași motive invocate în cazul mamelor. Astfel, eliberarea de la pedeapsa cu închisoarea doar a femeilor care aveau copii în vârstă de până la opt ani, nu și a bărbaților, are la bază o justificare obiectivă și rezonabilă.

Pornind de la cele menționate, Curtea a respins excepția de neconstituționalitate ridicată de către Sergiu Cojocaru, parte în dosarul nr. 21-889/2019, pendinte la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Ea a recunoscut constituțional cuvântul „femeie” din teza a doua a articolului 5 din Legea privind amnistia în legătură cu declararea anului 2008 An al Tineretului.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.