06:31:26 20.04.2024
Stiri

VIDEO // Condițiile socialiștilor pentru crearea unei coaliții de guvernare: Zinaida Greceanîi - președinte de Parlament, dar și conducerea ministerelor de Externe și Apărării

Politică 09.04.2019 10:48 Vizualizări2348 Autor: Ziarul National
VIDEO // Condițiile socialiștilor pentru crearea unei coaliții de guvernare: Zinaida Greceanîi - președinte de Parlament, dar și conducerea ministerelor de Externe și Apărării


Socialiștii nu vor merge astăzi la discuțiile cu Blocul „ACUM” și anunță că își doresc funcția de președinte al Parlamentului și conducerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și pe cea a Ministerului Apărării, drept condiții pentru a începe discuțiile cu privire la formarea unei alianțe de guvernare.

Lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, este propunerea socialiștilor pentru funcția de spicher.

După o ședință organizată astăzi la partid, socaliștii au adoptat o declarație în care au reiterat faptul că optează pentru o alianță de guvernare „pe deplin funcțională” și nu vor susține un guvern minoritar.

Documentul conține mai multe condiții pentru partenerii de dialog, printre acestea numărându-se anularea legii care pune pe umerii cetățenilor întoarcerea miliardului furat, crearea unei comisii parlamentare de anchetă privind jaful secolului și tragerea la răspundere a celor vinovați, anularea legii care prevede combaterea propagandei ruse în R. Moldova, acordarea limbii ruse a statutului de „limbă de comunicare interetnică”.

De asemenea, socialiștii vor garanții că R. Moldova nu-și va pierde statalitatea, nu va adera la NATO, președintelui îi vor fi întoarse împuternicirile de până la 1 octombrie 2016, inclusiv revenirea SIS în subordinea șefului statului etc.

„Acestea sunt elementele de bază de la care PSRM este gata să înceapă discuțiile de creare a unei alianțe de guvernare”, a declarat socialistul Ion Ceban.

Iar lidera PSRM, Zinaida Grerceanîi, le-a recomandat fracțiunilor din Parlament „să examineze la rece propunerile noastre”.

Vedeți mai jos cerințele socialiștilor:

Comitetul Executiv Politic și fracțiunea parlamentară au decis să propună spre examinare și aprobare Consiliului Republican al partidului, care va avea loc pe data de 12 aprilie 2019, următoarele 3 blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea în guvernare a PSRM:

BLOCUL I. Pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar.

Luînd în considerație faptul că PSRM are elaborate aproape 300 de inițiative legislative în toate domeniile, sîntem de părere că multe dintre acestea pot fi incluse în programul noii guvernări. Totodată, am identificat un set de proiecte de lege care urmează a fi puse la baza colaborării politice și anume:

a) anularea Legii care pune pe umerii cetățenilor țării responsabilitatea pentru recuperarea miliardului furat. Crearea Comisiei de anchetă parlamentare privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a celor vinovați.

b) politica socială pro-activă prin adoptarea legislației:

– de indexare a pensiilor de 2 ori pe an;

– de instituire a capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.

c) politică echilibrată în domeniul relațiilor interetnice:

– anularea Legii nr. 257 din 22.12.2017 „Cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260/2006” care a fost denumită fals și manipulatoriu de combatere a propagandei. Reamintim că această lege a fost supusă criticii din partea Consiliului UE pentru politică externă, de șeful Delegației UE în Moldova, precum și de reprezentanții corpului diplomatic acreditați la Chișinău;

– ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, pe care Republica Moldova a semnat-o la 11 iulie 2002, dar nu a ratificat-o pînă în prezent. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova (limba rusă – statut de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova);

– adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul Autonomiei Găgăuze elaborate cu suportul instituțiilor europene, OSCE, de către grupul de lucru mixt format din reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova, Adunării Populare a Găgăuziei, societății civile.

BLOCUL II. Consolidarea instituțiilor statului.

În acest context, propunem să se revină la împuternicirile Președintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, în special, în ceea ce ține de securitatea statului (revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale). Pachetul de legi în această privință este elaborat. Ținînd cont de faptul că PSRM a colectat aproape 1.5 mln de semnături pentru trecerea la forma de guvernare – republica prezidențială, vom considera acest pas drept o etapă temporară.

BLOCUL III. Partajarea responsabilității în procesul de guvernare.

Partidul Socialiștilor fiind partidul care a obținut cel mai mare număr de mandate în actualul Parlament, consideră just ca funcția de speaker al legislativului să îi revină anume PSRM. Pentru această funcție partidul o va înainta pe Dna Zinaida Greceanîi, președintele Partidului Socialiștilor.

Totodată, în cadrul următorului Guvern, PSRM va insista să îi revină domeniile politicii externe și apărării (inclusiv ministerele de resort), în primul rînd pentru a permite Președintelui țării să exercite atribuțiile funcționale pe deplin conform prevederilor Constituției Republicii Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md