03:19:42 24.04.2024
Stiri

Oferta lansată astăzi de PSRM nu ar fi pentru Blocul „ACUM”, dar pentru PD: „Nu este exclus că până la Paște se va coace acest guvern între PSRM și PD”

Politică 09.04.2019 17:39 Vizualizări2304 Autor: Ziarul National
Oferta lansată astăzi de PSRM nu ar fi pentru Blocul „ACUM”, dar pentru PD: „Nu este exclus că până la Paște se va coace acest guvern între PSRM și PD”


Oferta politică lansată astăzi de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) nu au fi adresată Blocului „ACUM”, ci Partidului Democrat (PD) condus de Vlad Plahotniuc. De această părere sunt unii comentatori politici din R. Moldova.

Potrivit lui Igor Boțan, lucrurile au devenit foarte clare, după ce PSRM a anunțat condițiile în care va accepta să intre într-o coaliție de guvernare. „Lucrurile au devenit clare: ori vom avea coaliție PD - PSRM, ori alegeri anticipate. Am înțeles, în sfârșit, care sunt lucrurile care îi despart de PD. Vor ca președintele să obțină înapoi controlul asupra politicii externe, asupra politicii de apărare și propaganda rusească. În rest, nu au probleme cu democrații. Ei au spus foarte clar că pe subiectele social-economice nu au niciun fel de probleme. Proiectul Blocului „ACUM” a fost respins de socialiști, pentru că PSRM nu pomenește de așa-zisul pachet antioligarhic”, a declarat Boțan pentru deschide.md.

La rândul său, analistul Ion Tăbârță nu exclude că până la Paște ar putea fi învestit un Guvern PD-PSRM.

„Am văzut cele anunțate de PD, și anume tematica socială. Am văzut poziția PSRM, prin care a torpilat agenda înaintată de către Blocul „ACUM”. Poziția socialiștilor se referă la politica externă, politică de ordin lingvistic, trecerea anumitor ministere, anumitor instituții în subordinea PSRM. Cred că acestea sunt condițiile convenite cu Moscova. Cred că din aceste motive Moscova se opunea unei alianțe între socialiști și democrați, dorind mai multe garanții și mai multe posibilități de manevră pentru PSRM. Cred că în baza acestui pachet social al democraților și pachetul lingvistic și de politică externă a socialiștilor va fi ambalată alianța „Pro Moldova” între PSRM și PD”, spune acesta.

Tăbârță a mai adăugat că o coaliție dintre „ACUM” și PSRM nu poate exista. „Blocul „ACUM”, din start, a spus că nu formează o coaliție de guvernare cu socialiștii, care ar fi blagoslovită de Moscova, așa cum anunța o parte a mass-mediei. Toată lumea înțelegea că un Guvern minoritar nu poate fi susținut, dar Blocul „ACUM” a vorbit despre acest vot ad-hoc în Parlament, pentru a scoate o serie de instituții din captivitate. Vedem că PSRM a mers cu totul pe altă agendă și spun că doresc o coaliție, iar în aceste condiții este clar că coaliția cu „ACUM” nu poate fi și, de fapt, ei se îndreaptă spre o coaliție cu PD”.

Și Anatol Țăranu înclină spre o coaliție formată între PD și PSRM. „Evenimentele de astăzi au demonstrat din nou falimentul practicii Blocului „ACUM”. De fapt, asistăm la o consolidare a poziției socialiștilor și a lui Igor Dodon. Acest lucru, în mare, se datorează ajutorului pe care „ACUM” l-a acordat, nevrând, socialiștilor. Oferta socialiștilor este pentru democrați și nicidecum pentru ACUM-iști, iar propunerile lor sunt elaborate strict pentru consolidarea poziției lui Dodon”.

Tăranu a mai adăugat că era evident că PSRM nu va accepta invitația la dialog lansată de „ACUM”. „Ei mimează un fel de activism politic, dar în realitate este o activitate lipsită de sens. O bună parte din electoratul blocului va aplauda acest comportament, dar cert este faptul că aceste acțiuni nu vor aduce mai mult capital decât are astăzi blocul. Inclusiv sondajul de astăzi, făcut la comanda PD, pregătește terenul pentru o coaliție dintre PD și PSRM. Împingerea PD-lui în brațele socialiștilor înseamnă o scădere drastică a intensității cursului european al R. Moldova, dar ei nu au altă soluție - vor trebui să accepte condițiile PSRM. Anticipatele nu cred că vor schimba lucrurile prea mult”, a declarat Țăranu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md