Directoarea unui liceu din Soroca riscă să fie demisă, după ce a semnat mai multe ordine care o vizează pe fiica sa

media_155481752579029900

Autoritatea Națională de Integritate a constatat că directorul Liceului Teoretic „A. Pușkin” din orașul Soroca a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, semnând mai multe acte ce au vizat-o pe fiica sa, angajată în aceeași instituție. În ultimii patru ani, Silvia Șilova ar fi luat decizii și semnat acte administrative și juridice de angajare/eliberare din funcție și acordare a concediului de odihnă sau suplimente salariale, având interesul personal rezultat din relația cu fiica sa.

Astfel, în total au fost emise 14 ordine și două contracte individuale de muncă. Potrivit legii, Șilova a avut obligația de a informa organul ierarhic superior, în cazul dat, conducerea Direcției Învățământ a Consiliului Raional Soroca, despre orice situaţie de conflict de interese în care se află, imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării.

Din informația obținută în cadrul controlului, se atestă că Silvia Șilova nu a informat și nu a depus declarații cu privire la situațiile de conflict de interese identificate, cu excepția uneia depuse la 08.12.2016, după un an de la angajare a fiicei, prin care se aduce la cunoștința Direcției Învățământ a Consiliului Raional Soroca angajarea acesteia.

La fel, cadrul legal prevede că directoarea Liceului Teoretic „A. Pușkin” a avut obligația de a se abține de la rezolvarea cererii/demersului, de la emiterea/adoptarea actului administrativ, de la încheierea actului juridic, de la participarea sau luarea deciziei.

După rămânerea definitivă a actului de constatare în privința Silviei Șilova, care este pasibil de contestare în instanța de contecios administrativ, Autoritatea Națională de Integritate va solicita destituirea din funcție a directoarei, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani. În cadrul controlului, subiectul controlului a fost informat despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente