A fost odată, într-o zi de 8 Aprilie: Descoperirea statuii antice Venus din Milo și Pogromul de la Chișinău

Astăzi este Ziua Mondială a Rromilor, sărbătorită încă din 1971. Totodată, le spunem „La mulți ani” actriței Patricia Arquette, fiului lui John Lennon, Julian Lennon, chitarstului Guns N' Roses - Izzy Stradlin, actriței americane Robin Wright și cântăreței ruse Evghenia Vlasova.

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

- Într-o zi de 8 aprilie, 1195, împăratul bizantin Isaac al II-lea Angelos este orbit și detronat de propriul său frate, care devine împărat cu numele Alexios al III-lea Angelos.

- La 8 aprilie, 1730, la New York a început construcția prime sinagogi de pe teritoriul Americii de Nord: Shearith Israel.

Shearith Israel / Sursa:Jackson Chen/The Villager

- Tot într-o zi de 8 aprilie, în 1766, era patentat primul sistem de evacuare de incendiu, care consta într-un coș acționat printr-un scripete atârnat de un lanț. Ingenioasa mașinărie fusese concepută de un ceasornicar londonez.

- În anul 1783, pe 8 aprilie, țarina Ecaterina cea Mare a declarat, peninsula Crimeea, anexată de către Rusia, de acum și pentru toate timpurile, ca teritoriu rusesc.

- În ziua de 8 aprilie, 1820, este descoperită celebra statuie grecească Venus din Milo în Insula Milos din Marea Egee. Se spune că statuia a fost găsita de un localnic, Yorgos Kentrotas, în timp ce acesta căuta pietre pentru a face un zid în jurul casei lui. A dat din întâmplare peste o peșteră mică care în care a găsit o jumatăte din statuia Afroditei, zeița iubirii, în prezent cunoscută ca și Venus din Milo. Întâmplător, un marinar francez, Olivier Voutier, a fost de față la descoperire. Uimit și recunoscând valoarea istorică și artistică a statuii, ofiterul l-a încurajat pe Yorgos Kentrotas să caute și cealaltă jumătate. La scurt timp Yorgos a descoperit doua statui ale lui Hercule plus cealaltă parte a lui Venus din Milo. Statuia a fost cumpărata de către consulul francez din Constantinopol, Marchizul de Riviers, de la grecul care o găsise și trimisă în Franta drept cadou pentru regele Franței Ludovic al XVIII-lea, dar în timp ce era încărcată pe vapor marinarii au scapat-o și i-au rupt brațele. În martie 1821, Venus din Milo ajungea la Muzeul Luvru, unde a fost restaurată și expusă. Data creării ei este situată între anii 130 și 100 înainte de Hristos, fiind atribuită lui Alexandros de Antioch (inițial a fost atribuită, eronat, lui Praxiteles). Statuia are o înălțime de 203 cm. Brațele ș soclul s-au pierdut. Nu este clar în ce rol o reprezintă pe Venus, dar se crede că ar reprezenta-o pe Venus Victrix („Venus, invingătoarea”), care ține un măr de aur în mână, pe care i l-a dat Paris din Troia. Venus a fost restaurată recent și este admirată anual de milioane de oameni.

Venus din Milo / Sursa:Wikimedia Commons

- În 1873, pe 8 aprilie, Alfred Paraf din New York patenta prima oleomargarină reușită - grăsime animală obținută din seu de calitate superioară, folosită la fabricarea margarinei animale sau mixte. Cu patru ani înainte, împăratul Napoleon al III-lea le-a promis chimiștilor un premiu dacă reușesc să găsească o alternativă la unt, un produs ieftin pe care să-l poate împărți soldaților și pe care să și-l permită oricine, iar chimistul francez Hippolyte Mege-Mouries a descoperit-o în 1869. Americanul a imbunătățit procesul de producție și l-a patentat.

Una din primele etichete pentru oleomargarină, de la sfârșitul anilor 1800 / Sursa:usrevs.blogspot.com/

- La data de 8 aprilie 1879, laptele începea să fie vândut în recipiente din sticlă, reciclabile, la New York. Acestea erau lăsate seara în fața ușii, goale, iar lăptarul le schimba dimineața cu unele pline. Până la apariția sticlelor de lapte, lăptarul trecea și umplea vasele pe care fiecare client le lăsa în fața ușii.

- În anul 1903, pe data de 8 aprilie, se încheia Pogromul de la Chișinău, început pe data de 6. S-a desfășurat la Chișinău împotriva populației evreiești. El a fost declanșat după ce ziarul antisemit în limba rusă „Bessarabeț” a relatat că, în februarie în acel an, un copil creștin de origine ucraineană, Mihail Râbacenko, a fost găsit mort la Dubăsari. În cursul pogromului au fost asasinați 49 de evrei, circa 500 au fost răniți, circa 2000 de familii evreiești au rămas fără adăpost și 1500 de prăvălii și case de evrei au fost ruinate. Chișinău făcea în acea perioadă parte din Imperiul Rus.

Pogromul a izbucnit pe fondul campaniei antisemite încurajate în ultimii ani în presă, mai ales de ziarul „Bessarabeț” al lui Pavalachi Krușevan, moldovean asimilat, cu sprijinul guvernatorului guberniei Basarabia, maiorul Von Raaben, a unor comandanți militari și ai poliției locale, și al unor factori din conducerea Imperiului, în frunte cu ministrul de interne, contele Viaceslav von Plehwe. O altă gazetă locală, „Svet” a susținut că băiatul din Dubăsari a fost omorât pentru ca evreii să-i folosească sângele la prepararea azimii de Paște. Până și Mitropolitul, la care a venit o delegație de evrei cu rugămintea de a dezminți informația, nu a luat apărarea evreilor, ci, dimpotrivă, a declarat că „nu se poate dezminți faptul” că la evrei ar exista o sectă, cea a hasidimilor, „care obișnuiește să bea în taină sânge de creștini în scopuri rituale”.

Pavalachi Krușevan, politician rus, de origine română, antisemit acerb, șovin - principalul incitator la Pogromul din Chișinău din aprilie 1903 / Sursa:Timpul.md

- Pe 8 aprilie 1904, Longacre Square din Midtown Manhattan, New York, era redenumită Times Square după ce The New York Times își mută sediul într-o clădire recent inaugurată în apropiere. Supranumită Crossroads of the world (Intersecția lumii), Times Square este una dintre piețele cele mai cunoscute din lume, prin care trec zilnic 365 de mii de oameni.

Pentru a citi articolul în întregime, accesați Altfel.md.


Pub