(sondaj) Marea Britanie: Alegătorii vor un lider puternic şi reformarea sistemului

Alegătorii britanici vor un lider puternic, dispus să încalce regulile şi să forţeze o amplă reformă, după trei ani de criză în legătură cu Brexit-ul care au împins încrederea în sistemul politic la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, transmite luni Reuters.

Foto: simbol

Referendumul din 2016 a scos la iveală un Regat Unit divizat în mult mai multe privinţe decât apartenenţa la Uniunea Europeană şi a declanşat o dezbatere pasionată despre orice, de la secesiune şi imigraţie la capitalism, imperiu şi ce înseamnă a fi britanic.

Şi totuşi, după ceva mai mult de o săptămână de la data iniţială la care Marea Britanie urma să se retragă din UE, 29 martie, nimic nu este rezolvat: rămâne incert cum, când sau dacă aceasta se va întâmpla vreodată.

O cercetare întreprinsă la iniţiativa Hansard Society a arătat că 54% dintre alegători vor un lider puternic care să fie dispus să încalce regulile, în timp ce 72% cred că sistemul are nevoie de 'multă' sau 'foarte multă' îmbunătăţire.

Încrederea în sistemul politic se situează în punctul cel mai scăzut din istoria barometrului, mai scăzut chiar decât după scandalul declanşat în 2009 de dezvăluirile că membri ai parlamentului au recurs la banii contribuabililor pentru cheltuieli precum căsuţe ornamentale pentru raţe sau curăţarea unui iaz.

'Opiniile despre sistemul de guvernare sunt la cel mai scăzut nivel în 15 ani de barometru - mai jos decât după scandalul cheltuielilor parlamentarilor', a subliniat Hansard Society.

'Oamenii sunt pesimişti faţă de problemele ţării şi posibilele lor soluţii, un număr considerabil dintre ei fiind dispuşi să susţină schimbări politice majore', relevă aceeaşi sursă.

Doar un sfert dintre respondenţi au declarat la acel moment că aveau încredere în modul în care parlamentul gestionează Brexit-ul.

Sondajul, realizat de Ipsos MORI, a fost întreprins în intervalul 30 noiembrie - 12 decembrie, scrie agerpres.ro


Pub