Directoarea unei grădiniție din raionul Sîngerei riscă să-și piardă fotoliul. Și-a angajat tatăl, apoi fiul la instituția pe care o conduce

Autoritatea Națională de Integritate a constatat că șefa Grădiniței „Romanița” din satul Mîndreștii Noi, raionul Sîngerei a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, ca urmare a rezolvării cererilor, emiterii actelor administrative și încheierii acelor juridice cu tatăl și fiul său.

Foto: UNIMEDIA

La 11.06.2014, directoarea a încheiat contractul individual de muncă cu tatăl său, pe care l-a angajat în funcția de paznic, semnând ordinul și contractul de răspundere materială.

Ulterior, la 09.03.2017 l-a eliberat pe tatăl său din funcția dată și l-a angajat în loc pe fiul său, semnând în privința acestuia aceleași acte. Astfel, directoarea a emis în total 8 documente în privința rudelor sale.

Prin urmare, subiectul controlului nu a respectat prevederile Legii privind declararea averii și intereselor personale. Dna Dascaliuc nu a informat organul ierarhic superior imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în privința tătălui și fiului.

De asemenea, aceasta nu s-a abținut de la semnarea actelor administrative, de la rezolvarea cererilor, de la încheierea actelor juridice și, respectiv, nu a soluționat conflictele de interese, rezultate din relația cu persoane apropiate.

După rămânerea definitivă a actului de constatare în privința dnei Dascaliuc, care este pasibil de contestare în instanța de contecios administrativ, Autoritatea Națională de Integritate va solicita încetarea raporturilor sale de muncă, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani.


Pub