Podcastul „Istoria Moldovei” vine cu un nou episod: Despre Pompei și Crassus, pirați mediteraneeni, dar și sistemul de nume romane

Podcastul „Istoria Moldovei” vine cu un nou episod, intitulat „Marea stăpânire”, în care autorul Natan Garștea povestește despre Consulatul lui Pompei și Crassus, pirați mediteraneeni și extinderea maximă a dacilor în perioada lui Burebista

Foto: photobucket.com

La începutul episodului, Natan Garștea face o incursiune în sistemul de nume romane:

„Sistemul numelor romane în timpul republicii era următorul: numele aveau de regulă trei părți. Prima era „prenomen”, prenumele. În total romanii aveau vreo sută de prenume, dintre care însă foloseau doar o duzină. Gaius, Gneus, Decimus, Flavius, Lucius, Marcus, Numerius, Publius, Quintus, Rufus, Sextus, Titus. Foarte rar veți vedea alte prenume. Urma „nomen”, numele gintei, al clanului din care face parte persoane. Ele de obicei se termau în „-us”, „-ius”: Cornelius, Pompeius, Antonius, Iulius. Urma „cognomen”-ul, numele de familie. Gaius Iulius Cezar se traduce după cum urmează: Gaius din ginta iuliană, din domus, familia Cezar”.

Natan Garștea este consilier în Banca Națională a Moldovei și este pasionat de istorie. Primul podcast de felul acesta din Republica Moldova, „Istoria Moldovei” oferă posibilitatea celor interesați de istoria țării să o descopere în mod succint și comod.

Aici puteți asculta episodul precedent, despre „Burebista și originile statului său. Al doilea și al treilea război ale lui Mitridate. Sertorius și războaiele din Spania. Răscoala lui Spartacus”.


Pub