Nume
Parola
Vizualizări: 1477
Raportorul CALRCE Marc Cools: „Democrația la nivel local poate contribui la dezvoltarea Republicii Moldova”
8 Aprilie 2019 — Marc Cools este unul dintre autorii Raportului privind „Democrația locală și regională în Republica Moldova”. Documentul a fost discutat și aprobat la 4 aprilie, la Strasbourg (Franța), în cadrul celei de-a 36-a sesiuni a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE).

Potrivit lui Marc Cools (Belgia), democrația locală din Republica Moldova a regresat. „Din păcate, nu întotdeauna sunt clare atribuțiile autorităților locale și municipale. APL sunt într-o situație dificilă, iar starea economică a țării și mai mult îngreunează lucrurile. APL depind foarte mult de distribuirea bugetului național, iar lipsa finanțărilor accentuează diferența între regiunile dezvoltate și cele sărace.”

Raportorul CALRCE Marc Cools a vorbit și despre salariile mici ale aleșilor locali. „Am vorbit ieri despre importanța stabilirii adecvate a salariilor. Primarii, dar și alți reprezentanți ai APL sunt adesea supuși riscului de a fi judecați. Trebuie să ne ghidăm de prezumția nevinovăției, deoarece mulți primari sunt învinuiți, iar după o perioadă, în lipsă de probe, aceștia sunt achitați. Trebuie de întreprins măsuri pentru ca situația să nu se înrăutățească și mai mult. Este necesar ca această Cartă Europeană a Autonomiei Locale să fie respectată cu adevărat, nu formal, așa cum se întâmplă acum.”

Totuși, raportorul a menționat că sunt și aspecte pozitive, printre acestea enumerând negocierile foarte bune cu reprezentanții asociației aleșilor locali, dar și cu cei din administrația centrală. „Dacă ne dorim ca RM din nou să fie restabilită o democrație locală veritabilă, este nevoie de un dialog între toți actorii acestui proces, este necesar ca acești participanți la dialog să recunoască rolul celorlalți parteneri implicați, iar apartenența politică nu trebuie să joace un rol atât de mare.”

De asemenea, Marc Cools a fost de părere că presiunile exercitate asupra primarilor, asupra alegerilor trebuie să fie reduse substanțial. „Considerăm că este o situație inadecvată atunci când unele sate, municipii refuză să realizeze proiecte comune doar pentru că liderii acestora fac parte din diferite partide politice. Trebuie să consolidăm cooperarea, indiferent de disensiunile politice. Trebuie ca toți participanții să fie pregătiți pentru a dialoga și este nevoie de mai multă încredere din partea celor care fac parte din acest proces. Este necesar ca principiile democrației locale, supremația legii să fie respectate la toate nivelurile conducerii. ”

Raportorul s-a arătat convins de faptul că CALRCE poate susține toți colegii din Republica Moldova, dar și autoritățile moldovenești de a reveni pe calea înregistrării realizărilor privind democrația locală.

Marc Cools a salutat prezența reprezentantului Cancelariei de Stat a Republicii Moldova la sesiunea 36 a CALRCE, afirmând că dialogul este unica soluție de a aduce schimbările așteptate. „Noi vom continua lucrul în cadrul Comitetului de Monitorizare, ca să asistăm la generarea schimbărilor. Trebuie să avansăm, respectând părerea celorlalți parteneri de dialog. RM este una dintre cele mai sărace țări din Europa și este important ca împreună să asigurăm dezvoltarea acesteia, iar democrația la nivel local poate contribui la asigurarea acestui proces”, a punctat Marc Cools.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă