Au protestat în ”Marșul Tăcerii”
Social 8 aprilie 2019, 17:41 | 1359

Evenimentele de acum zece au fost marcate ieri print-un ”marș al tăcerii”, prin centrul Chișinăului. Manifestanții au mers în coloană de la clădirea Parlamentului până la Procuratura Generală și înapoi, spre Președinție, cu lozinca „Nu uităm! Nu iertăm!”. Astfel, s-a atras atenția asupra faptului că cei vinovați, cu adevărat, de fărădelegile comise în aprilie 2009, au rămas nepedepsiți.

La eveniment au participat mai mulți tineri din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr. Ei au spus că nu uită și nu iartă ilegalitățile comise, în urmă cu zece ani, față de cei care au cerut libertate.

La ”Marșul tăcerii” au venit și deputați ai Blocului ACUM Platforma DA și PAS. Potrivit acestora, pe 7 aprilie 2009 s-a schimbat un regim dictatorial pe altul, iar cei vinovați de tortura tinerilor în comisariate au fost promovați în funcții.

În noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aproximativ 200 de persoane, printre care şi minori, au fost reţinute în centrul Chișinăului. Potrivit poliției, mai mulţi manifestanţi în stare de ebrietate sau sub influenţa drogurilor au spart câteva instituții. Poliţia a fost nevoită să intervină şi a utilizat gloanţe oarbe, anunţa atunci Serviciul de presă al Ministerului de Interne. Mai târziu, s-a constatat că, în acea noapte, zeci de tineri au fost bătuţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în comisariate. Ei erau obligați să declare că ar fi participat la o "tentativă de lovitură de stat". Bătut până la moarte a fost Valeriu Boboc. El avea 23 de ani. Deși autoritățile au anunțat că în urma violentelor a decedat o singură persoană, presa a scris și despre alți doi tineri, care și-au pierdut viata - Ion Ţâbuleac şi Eugen Ţap. Manifestanții au declarat însă că ar fi fost cinci victime.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie