22:25:34 23.04.2024
Stiri

Tehnologia „double casting”, folosită de INTERPOL, acum și la Chișinău: Permite crearea replicilor de pe gloanţe şi tuburi de cartuş

Social 08.04.2019 11:00 Vizualizări1726 Autor: Ziarul National
Tehnologia „double casting”, folosită de INTERPOL, acum și la Chișinău: Permite crearea replicilor de pe gloanţe şi tuburi de cartuş


Centrul tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al Inspectoratului General de Poliție a fost dotat cu echipament pentru crearea replicilor de pe gloanţe şi tuburi de cartuş.

Tehnologia numită „double casting” este aprobată şi utilizată de către Interpol, iar la baza implementării acestei inovaţii stă principiul liberului schimb de informaţii balistice între diferite state ale lumii.

Acest echipament balistic permite, în cazul săvârşirii infracţiunilor transnaţionale cu folosirea aceleiaşi arme de foc, conexarea şi investigarea complexă și elucidarea cu uşurinţă a tuturor circumstanţelor.

Totodată, armele utilizate la comiterea infracţiunilor transnaţionale vor putea fi identificate în baza compatibilităţii tehnice, indiferent de ţara în care sunt înregistrate, iar experţii-criminalişti vor beneficia de facilitatea schimbului de informaţii balistice cu colegii lor de peste hotare, prin intermediul unei platforme specifice.

De asemenea, armele de foc utilizate la infracţiuni, depistate în cadrul investigării infracţiunilor, tuburile şi gloanţele de la locul crimelor vor putea fi verificate în baza de date informaţională a Interpolului.

Poliţia Republici Moldova în comun cu Procuratura Generală vor putea expedia replicile gloanţelor şi tuburilor de cartuş depistate la locul infracţiunilor pentru verificare în orice altă ţară a lumii.

Acestă inovaţie constituie unul dintre obiectivele de bază a proiectului de directivă a armelor de foc SEESAC, demarat sub egida Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md