11:03:34 18.04.2024
Stiri

Vakulovski, retrospectivă după aprilie 2009: „După 10 ani, PAS și PDA nu a găsit nimic mai bun decât s-o cheme pe Zina Karabina la negocieri”

Politică 08.04.2019 16:21 Vizualizări745 Autor: Ziarul National
Vakulovski, retrospectivă după aprilie 2009: „După 10 ani, PAS și PDA nu a găsit nimic mai bun decât s-o cheme pe Zina Karabina la negocieri” deschide.md


Îmi amintesc teroarea din 8 aprilie 2009: Chișinăul era pustiu, puțini oameni ieșeau din case, pentru că mașini negre răpeau oamenii direct din stații, așa cum s-a întâmplat cu Sergiu Crețu.

Pe lângă acele mașini negre, alte automobile, foarte vechi, din perioada sovietică, au reapărut pe străzi, semn că era prea multă lume care ar trebui băgată în coridoarele reci ale comisariatelor de poliție. Fumând de la balcon, era o adevărată priveliște să te uiți la troleibuzele cu publicitate la Bomba. Dar noi nu ne gândeam atunci la această rețea de supermarketuri, ci la altceva.

După 6-7 aprilie, fiara lui Voronin, miliția, renăscuse. Între timp, Zinaida Greceanâi ne amenințase pe toți de la televizor cu celebrul ei discurs: “nu lăsați copiii sub ploaia de gloanțe”.De acolo i se trage porecla de Zina Karabina și simpatia tuturor celor fugăriți de poliție și torturați pe la comisariate. Marian Lupu făcea bulbuci, cum l-a caracterizat șeful lui de atunci, Voronin. Și Igor Dodon era undeva prin spatele Zinei Karabina, făcând parte din cabinetul ei.

Au trecut 10 ani. Voronin e încă în Parlament, dar se duce la hodină, că așa vrea. Adversarul său din 2009, Vlad Filat, e la pușcărie, că prea rapid a vrut să se îmbogățească. În locul lui Voronin, în fotoliul prezidențial, e fostul ucenic, Dodon. Zina Karabina e președinte de partid – altul, dar mai contează? Și Marian Lupu a trecut prin alt partid, iar mai nou se arată interesat de istoria recentă, pe care o reinterpretează după cum îi vine. Are un post călduț: e președinte al Curții de Conturi, într-un fel se hodinește și el ca fostul lui șef.

Ce s-a schimbat din 2009? Și torționarii, și instigatorii la violențe au scăpat. S-a mai furat un miliard și s-a dus la fund visul cu “povestea de succes a Uniunii Europene”. Voronin spune bancuri la conferințe de presă, la televiziuni și e aplaudat. Bătrânul milițian ar mai putea sta la putere, dar s-a săturat și oricum prin toate posturile cheie din R. Moldova sunt foștii săi discipoli. Între timp, sute de moldoveni părăsesc țara zilnic.

După 10 ani, opoziția formată din PAS (Maia Sandu) și PDA (Andrei Năstase), nu a găsit nimic mai bun decât s-o cheme pe Zina Karabina la negocieri. Păi nu v-a spus ea în 2009 să stați acasă?

Sursa: Deschide.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md