Primul oraș din România care va interzice utilizarea maşinilor sub categoria Euro 3 inclusiv și non-Euro

Municipalitatea ieșeană pregătește noi măsuri pentru reducerea poluării aerului, astfel încât Iaşiul ar putea fi primul oraș din România care va interzice mașinile care poluează, adică cele Euro 3 și cele care sunt sub această categorie.

În acest scop specialiștii Primăriei Municipiului Iași au elaborat un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea unor măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Iași.

FOTO: rador.ro

Cea mai importantă măsură prevăzută este cea de interzicere, de la data adoptării hotărârii, a utilizării autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3 inclusiv și non-Euro.

De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv. În toate cele trei cazuri decizia se aplică pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Iași și numai în intervalul orar 06:00 – 22:00.

Proiectul de act normativ va contribui de asemenea la înlocuirea unui număr de autovehicule cu normă de poluare redusă, cu autovehicule noi, cu normă de poluare Euro 6, hibride sau electrice.

Interdicția va fi valabilă doar pentru automobilele persoanelor fizice, adică doar pentru cei cu mașini personale. De la prevederile menționate vor fi exceptate autovehiculele îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport public local, ambulanţele, autovehiculele care transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor şi autospecialele televiziunilor acreditate.

De asemenea, reprezentanții Primăriei Iași spun că vor să-i ajute pe cetățeni să respecte noile prevederi, așa că vor să acorde vouchere în valoare de câte 500 de euro unui număr de 25.000 de posesori de autovehicule vechi și poluante din municipiul Iași, cu scopul de a-i incuraja să renunțe la acestea.

Proiectul va fi trimis Comisariatului European pentru Mediu și, în cazul unui răspuns favorabil, va fi depus la Comisia Europeană în vederea accesării unei finanțări nerambursabile.

[embeddoc url=”http://www.primaria-iasi.ro/imagini-iasi/fisiere-iasi/1554461838-Proiect%20de%20Mediu%20-%20Our%20Air.pdf” download=”none”]

Amintim că anterior autorităţile din Bucureşti şi-au dorit ca să interzică circulaţia maşinilor non Euro – Euro 4 prin oraş din acest an, însă în urma reacţiilor locuitorilor s-a decis oferirea unui răgaz pentru proprietarii autovehiculelor cu motoare ce corespund normelor Euro 3 şi Euro 4. Cele care nu mai respectă aceste norme de poluare au interdicţie de circulaţie deja din prima zi a acestui an.

Vezi şi: Nu e glumă! De la 1 aprilie în Stuttgart nu vor mai putea fi folosite maşinile diesel cu motoare Euro 4

Cmentariile sunt închise