Mii de sudanezi protestează în faţa cartierului general al armatei din Khartoum cerând demisia preşedintelui Beshir

Mii de sudanezi manifestau duminică, pentru a doua zi consecutiv, în faţa cartierului general al armatei din capitala ţării, Khartoum, cerând demisia preşedintelui Omar el-Beshir, aflat la putere de 30 de ani, relatează AFP.

Foto: REUTERS

Protestatarii au scandat 'Libertate, pace, justiţie !'' - principalul slogan al contestării cu care se confruntă Sudanul de patru luni - în faţa complexului în care se află sediul armatei, Ministerul Apărării şi reşedinţa preşedintelui Beshir, potrivit unor martori,

Numeroşi manifestanţi şi-au petrecut noaptea la faţa locului, au precizat martorii.

''După ceea ce am făcut ieri (sâmbătă), nu vom pleca până când misiunea noastră nu va fi îndeplinită'', declara un protestatar, Osama Ahmed, care a petrecut noaptea în faţa cartierului general al armatei. ''Nu vom pleca de aici până când nu demisionează'', a adăugat el, referindu-se la preşedintele Beshir (75 de ani), aflat la putere de la lovitura de stat din 1989.

Unii protestatari au blocat cu pietre un pod care se află în apropiere de cartierul general şi care leagă Khartoumul de sectorul Bahari, mai la nord, provocând ambuteiaje mari, potrivit martorilor.

Sâmbătă, mii de bărbaţi şi femei au organizat cea mai mare adunare ce a avut loc de la începutul contestării, unii ajungând până la cartierul general al armatei pentru prima dată.

Armata nu a intervenit, dar forţele speciale de poliţie au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, în timp ce unii contestatari au aruncat cu pietre în direcţia forţelor de securitate, potrivit unor martori, scrie agerpres.ro


Pub