(video) 7 aprilie 2009: Vladimir Țurcan, cel care a negociat arborarea drapelului UE pe sediul Preşedinţiei: „Totul a fost foarte bine pregătit”

Sunt sigur că cei care au venit ulterior la putere erau implicați și au o tangență cu evenimentele din 7 aprilie 2009. Cel puțin, aceasta a declarat ex-prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Țurcanu, într-un interviu oferit pentru UNIMEDIA.

„S-a văzut bine că toate acțiunile protestatarilor au fost conduse. Fiind la etajul 3, în biroul președintelui Parlamentului, am văzut foarte bine că erau persoane care dădeau comanda când trebuie de strigat, când trebuie de aruncat. Consider că a fost foarte bine pregătit. De unde a apărut drapelul României?..Informația precum că eu aș fi dat indicații ca să fie arborat drapeulu României sunt bârfe.

Fiind aici, am văzut când așa-numiții protestatari au acoperit intrarea cu o hartă a României Mari. De unde a apărut aceasta?”, a menționat socialistul.

Totodată, Vladmir Ţurcan a reconfirmat pentru UNIMEDIA că, la 7 aprilie, când protestele paşnice degeneraseră în violenţe, a negociat cu cinci reprezentanţi ai protestatarilor, printre care Ion Galaţchi şi Dragoş Musteaţă, arborarea drapelului UE pe sediul Preşedinţiei.

„Dar le-am pus o condiție. Să se retragă cu cel puțin 50 de metri de la clădire și să stopeze acțiunile de devastare...Sunt sigur că cei care au venit ulterior la putere erau implicați și au o tangență cu evenimentele din 7 aprilie...A fost devastată nu doar clădirea, dar a fost știrbită și imaginea Republicii Moldova. Se vorbea despre vandalism. Acum se vorbește despre Republica Moldova ca o țară unde s-a furat un miliard și iarăși nimeni nu a fost tras la răspundere”, a conchis Țurcan.

UNIMEDIA precizează că arborarea drapelului României pe clădirea Preşedinţiei a fost unul dintre primele „argumente” ale guvernării comuniste şi ale autorităţilor Federaţiei Ruse ca să acuze România de organizarea unei lovituri de stat. În urma acestor acuzaţii, comuniştii au expulzat ambasadorul României de la Chişinău şi au impus vize de intrare pentru toţi cetăţenii români.

Amintim că astăzi se împlinesc 10 ani de la evenimentele care au avut loc pe 7 aprilie.Protestele de la Chișinău au început pe 6 aprilie 2009, după ce au fost anunțate rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie.

Protestatarii nu au fost de acord cu aceste rezultate, unde circa 50 % din voturi iau fost atribuite Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM).


Pub