Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Ziarul de Gardă în dialog…

Ziarul de Gardă în dialog cu viitorii jurnalişti de la Universitatea din Bălţi

Vineri, 29 martie, la Ziarul de Gardă a avut loc un dialog susținut de membrii echipei cu un grup de studenți de la Universitatea din Bălți despre profesia de jurnalist și despre subiectele de presă, generate de realitățile din R. Moldova.

Studenții au vorbit, dar au și vrut să cunoască mai multe despre specificul jurnalismului de investigație, despre calitățile, cunoștințele, dar și despre riscurile și securitatea personală a celor care au îmbrățișat această profesie. În cadrul vizitei la ZdG, studenții s-au interesat de modul de organizare și de funcționare a unei instituții media independente. Viitorii jurnaliști au comunicat cu echipa ZdG despre felul în care sunt identificate subiectele de presă, dar și despre importanța obiectivității și profesionalismului în această meserie.

În cadrul întâlnirii, studenții au vizionat câteva reportaje realizate de echipa Reporter de Gardă, în care sunt abordate în special subiecte post-electorale. Ei au avut posibilitatea să cunoască alte unghiuri de abordare a unor subiecte de interes public, concluzionând că o informare mai bună a cetățenilor îi determină să ia decizii mai adecvate în probleme de care depinde nu doar viitorul lor, ci și viitorul acestui stat. Cei prezenți la discuție au confirmat că una dintre misiunile jurnalismului liber e să monitorizeze și să ofere publicului informații despre activitățile guvernării și ale autorităților publice.

Discuțiile despre profesie au generat amintiri și confidențe. Studenţii au fost întrebaţi de ce au ales Facultatea de Juranlism, dar şi despre planurile de viitor. În timp ce unii vor să facă neapărat televiziune, alţii se văd doar în presa scrisă. „Jurnalismul l-am ales spontan, este ceva nou pentru mine. Mereu mi-a plăcut să cunosc şi din alte domenii. În viitor aş dori să activez în presa scrisă”, a spus Țurcan Ecaterina. O altă studentă a spus că jurnalismul este un vis pe care doreşte să-l realizeze în cel mai scurt timp. „Am o soră care a lucrat mulţi ani în presă, acum e plecată peste hotare. Zilnic vedeam ce face şi îmi plăcea extrem de mult. Astfel, am ajuns şi eu să învăţ jurnalismul. Abia cunosc acest domeniu, sunt la început de cale, dar îmi place tare mult această muncă”, a menţionat Ecaterina Condruc. Studenții s-au interesat și de actuala situație a presei din R. Moldova. Ei consideră că, în prezent, e extrem de greu să faci jurnalism independent şi de calitate. În acelaşi context, studenţii susțin că profesia de jurnalist nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Totodată, această activitate implică și o doză mare de responsabilitate. Ca jurnalist, poți influența mase întregi de oameni prin materialele realizate de tine. În cadrul dialogului, viitorii jurnalişti au aflat din prima sursă ce este jurnalismul de calitate. Totodată, ei au fost încurajați să analizeze critic știrile, să distingă informația falsă de cea veritabilă şi să nu se lase manipulaţi.