Declarațiile politicienilor despre protestele din aprilie 2009

PE SCURT

Tragicele evenimente din 7 aprilie 2009 au fost, astăzi, comemorate cu flori, lumânări aprinse, lacrimi, dar și indignări și comentarii acide făcute de politicieni.

PE LUNG

Mai multe asociații neguvernamentale, tineri și reprezentanți ai partidelor au comemorat victimele protestelor violente desfășurate acum zece ani. Lidera PAS, Maia Sandu, a spus că, atunci, oamenii au sperat în schimbare şi că jertfele nu au fost în zadar. „Dar au fost minţiţi. În realitate, revoluţia le-a fost furată, iar clanul de la guvernare şi-a schimbat doar stăpânul în urma unei contrarevoluţii oligarhice. Iată de ce, nici după zece ani, nimeni dintre făptaşi nu a fost pedepsit. Nu au fost pedepsiţi, fiindcă se află cu toţii la putere, jefuind în continuare ţara”, a declarat aceasta.

În toți anii aceștia, Vladimir Voronin a continuat să învinovățească România de cele întâmplate pe 7 aprilie 2009, zi în urma căreia comunistul a rămas fără funcția de președinte al R. Moldova. Într-un interviu pentru Pro Tv, Voronin a declarat că, în timpul manifestației, tinerii „au primit bâte pentru că se purtau obraznic”.

Întrebările lui Dodon

Președintele Igor Dodon, care era în 2009 membru al guvernului comunist, a repetat poziția de atunci a autorităților despre faptul că ar fi avut loc o tentativă de lovitură de stat. Într-o postare pe Facebook, Dodon a condamnat demonstrațiile și a scris că „un alt 7 aprilie rușinos și fără sens nu trebuie să se mai repete”. Acesta a ținut să le adreseze niște întrebări cetățenilor: „Sunteți mulțumiți de rezultat? S-a transformat Moldova într-un loc de trai mai bun? Vă place că după 2009 s-a furat miliardul din sistemul bancar, că oamenii sunt cuprinși de deznădejde, că au plecat sute de mii de moldoveni, că satele sunt depopulate și distruse, că s-a înrădăcinat și mai tare corupția, că aveți o clasă politică de care vă e rușine, care s-a compromis într-un hal fără de hal, iar idealurile voastre au fost călcate în picioare de politicienii care v-au folosit atunci și au venit la guvernare?”.

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă a postat mai multe mesaje pe Facebook despre 7 aprilie 2009. „La putere sunt tot acei care ne amenințau că ne vor împușca. Unde este dreptatea?”, a menționat el. „Este inadmisibil faptul că până în momentul de față nu au fost elucidate toate circumstanțele producerii acelor evenimente. Noi nu iertăm! Nu uităm!”, a fost mesajul celor din PL.

Fruntașii Partidului Democrat nu au făcut nicio declarație despre evenimentele petrecute la 7 aprilie 2009.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.