13:26:50 19.04.2024
Stiri

Nicolae Bulat, cunoscut pentru grija ce i-o poartă Cetății Soroca, a devenit cetăţean de onoare al judeţului Buzău

Social 07.04.2019 09:43 Vizualizări1863 Autor: Ziarul National
Nicolae Bulat, cunoscut pentru grija ce i-o poartă Cetății Soroca, a devenit cetăţean de onoare al judeţului Buzău Observatorul de Nord


Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, a primit, la 28 martie, titlul de „Cetăţean de onoare al Judeţului Buzău”.

Decizia a fost adoptată de Consiliul Județean Buzău la propunerea preşedintelui Fundaţiei pentru copii „Sfântul Sava” din Buzău, părintele Mihail Milea, care este și Cetățean de onoare al raionului Soroca, scrie observatorul.md.

„Dragii mei, mare este Dumnezeu și este o mare sărbătoare la 101 ani de la acest mare eveniment istoric când Basarabia a început Marea Unire cu Patria Mamă. La acest eveniment avem bucuria să-l avem aproape pe domnul Nicolae Bulat, care este un rebel din Soroca, portavoce a românismului, care este un brand pentru Soroca. Imediat asociem Cetatea Soroca și în cetate se află Nicolae Bulat, care este un mare român, un pilon al neamului românesc, al limbii române, pe care o stăpânește foarte bine, deși este într-un spațiu unde imperiul sovietic a luptat pe viață și pe moarte să schimbe dulceața limbii noastre române”, a menționat în cadrul ședinței solemne preotul Mihail Milea.

Nicolae Bulat a fost însoțit la eveniment de soția Valentina și primarul municipiului Soroca, Victor Său. Inițiativa de acordare a acestui titlu onorific a fost acceptată de autoritățile buzoiene și consilierii județeni, argumentul principal fiind că Nicolae Bulat este un susținător al românismului de pe ambele maluri ale Prutului și este în slujba unui ideal de suflet: Unirea României cu Republica Moldova.

„Noi am găsit posibilitatea să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului, să-l onorăm cu titlul de „Cetăţean de onoare al Judeţului Buzău” pe un om absolut deosebit, care din când în când își aduce aminte de vremurile lui Ștefan cel Mare, fiind și pârcălabul Cetății Soroca, pe care toți ați vizitat-o când am mers împreună la ședința comună din Soroca, a subliniat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău. Nu pot să nu reamintesc aici că un mare merit pentru votul pe care-l dăm noi astăzi îl au doi domni din dreapta mea, mă refer la părintele Mihail Milea și, nu în ultimul rând, la domnul general Gheorghiță Vlad, care au fost cei care ne-au impulsionat pe noi să aducem un mic ajutor pentru domnul Nicolae Bulat, ca să publice o carte, care este practic un manual de istorie”.

Cartea despre care a pomenit oficialul este cel mai recent volum al lui Nicolae Bulat, intitulat „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”. Cartea a fost publicată și lansată la Buzău, iar mai apoi va fi lansată și în Soroca. „Cu marele ajutor al părintelui Mihail Milea și a generalului de divizie Gheorghiță Vlad am publicat la Buzău cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”, ne-a spus Nicolae Bulat. Satul meu a purtat numele comuna General Poetaș în perioada interbelică, iar eu am avut mulți ani la mine în familie o relicvă legată de numele Generalului Stan Poetaș și anume un sigiliu poștal al comunei General Poetaș pe care noi l-am găsit întâmplător. Datoria mea era să scriu despre această personalitate, deoarece de pe când eram încă un copil curios, prin anii ’70, îmi era interesant de ce satul meu i-a purtat numele, cine a fost acest general etc.”.

Menționăm că printre cetățenii de onoare ai județului Buzău sunt interpretul de muzică populară Benone Sinulescu, tenismanul Ilie Năstase și fostul prefect al județului Soroca, Ana Bejan.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md