19:43:44 19.04.2024
Stiri

FOTO // Lumânări și flori în memoria victimelor de la 7 aprilie 2009, în centrul Chișinăului: „La fel cum crimele nazismului și comunismului au fost scoase la lumină, vor fi identificați și cei care au comis crimele de la 7 aprilie”

Social 07.04.2019 14:27 Vizualizări1830 Autor: Ziarul National
FOTO // Lumânări și flori în memoria victimelor de la 7 aprilie 2009, în centrul Chișinăului: „La fel cum crimele nazismului și comunismului au fost scoase la lumină, vor fi identificați și cei care au comis crimele de la 7 aprilie” UNIREA-ODIP


Victimele protestelor de la 7 aprilie 2009 au fost comemorate astăzi, la zece ani de la acele evenimente, în centrul Chișinăului. Oamenii au adus flori și au aprins lumănâri în memoria tinerilor care s-au stins, ca urmare a bătăilor aplicate de polițiști îmbrăcați în civil.

Astăzi, în Piața Marii Adunări Naționale era prezent și tatăl lui Valeriu Boboc, tânărul ucis chiar pe acel loc. Acesta muncește acum în Germania, așa ca majoritatea tinerilor maltratați care au decis să plece peste hotare, după ce acasă nu li s-a mai făcut dreptate.

„Așa cum au fost scoase la lumină ș condamnate crimele nazismului și comunismului, la fel vor fi identificați făptuitorii care au comis crimele de la 7 aprilie 2009”, s-a arătat sigur fostul primar al Chișinăului, liderul liberalilor Dorin Chirtoacă.



În opinia lui Chirtoacă, responsabil de evenimentele de acum zece ani s-ar face „regimul Voronin care s-a transformat astăzi în regimul lui Plahotniuc”, odată ce nimeni nu a fost judecat pentru acele crime, Ion Perju fiind găsit doar „țap ispășitor”, iar restul ocupă și astăzi funcții înalte.

Cu flori, lumânări, dar și cu cântece patriotice, interpretate de Ansamblul „Ștefan Vodă”, condus de maestrul Tudor Ungureanu, au mers în centrul capitalei și unioniștii de la Asociația „UNIREA-ODIP”.

Tinerii au reprodus șirul evenimentelor de acum 10 ani în cadrul unui flasmob, amintind cum un protest pașnic a fost transformat într-o revoltă violentă, iar cei care au luptat pentru libertate au fost ulterior persecutați.

„7 aprilie 2009 înseamnă o durere pentru familiile tinerilor care au avut de suferit, unii dintre ei au plătit și cu viața pentru libertate și un viitor democratic, european. Nu uităm ororile comise de guvernarea comunistă, tinerii asasinați și maltratați pentru libertate. Este de datoria noastră să nu uităm acele evenimente și să-i taxăm pe cei care și-au bătut joc de viitorul nostru”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md