/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Membrii „OccupyGuguță” s-au adunat să facă o declarație despre 7 aprilie 2009, iar polițiștii le-au cerut acte pentru prezența pe scările unei cafenele

missing
07 aprilie 2019, ora 18:09

După ce în luna februarie li s-a cerut să prezinte acte pentru tobele cu care mergeau la un protest pașnic în orașul Nisporeni, astăzi, polițiștii le-au cerut membrilor comunității OccupyGuguță să prezinte vreun act care ar permite prezența a 12 persoane pe scările cafenelei „Guguţă” din centrul Chișinăului. Membrii comunității s-au adunat acolo pentru a face pulică o declarație în legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009.

„Credeam că mai mare tupeu al Poliţiei decât cel de a cere documente pe tobe nu poate fi. Dar iată că astăzi au bătut un nou record. Poliţia a solicitat vreun act care ar permite prezenţa a 12 persoane pe scările cafenelei Guguţă şi actele care permit arborarea drapelului cu inscripţia Occupyguguta şi Protest Permanent. Principalul argument invocat a fost „Şeful nostru a spus că nu se permite”, a scris pe o rețea de socializare Andrei Cebotari, membru al comunității.

Până la urmă, activiștii au dat citirii declarația în care au menționat că 7 aprilie 2009 este una din puținele zile cu adevărat istorice ale Republicii Moldova. „7 aprilie e un fel de oglindă în care se reflecă mai multe frământări, speranțe, dar și frustrări și eșecuri ale societății noastre. Pe de o parte, e o zi a dezamăgirii, care a venit după alegeri fraudate, în care a fost folosită pe larg resursa administrativă și controlul absolut asupra mass-media publică. O zi a speranței de a schimba ceva împreună, de a reporni viața noastră colectivă pe alte temelii, o zi a furiei de a nu fi auzit”, spun membrii comunității.

Pe de altă parte, ziua de 7 aprilie 2009 a fost și o zi a provocatorilor care au aruncat cu pietre în clădiri și alți oameni. O zi a provocărilor care au venit din partea instituțiilor care trebuiau să apere ordinea publică.

„La 10 ani de la acele evenimente, niciunul dintre polițiștii care au bătut, violat și torturat sute de persoane, niciunul dintre judecătorii care au condamnat ilegal oamenii, niciunul dintre provocatorii agresori, niciunul dintre funcționarii care s-au jucat cu viețile oamenilor, și amintim că au fost cel puțin trei cetățeni morți, niciuna dintre companiile de telefonie mobilă care au sistat comunicațiile pe teritoriul PMAN, dar și rețelele de socializare pe teritoriul țării, așa încât oamenii nu au putut să vorbească despre ei și despre abuzuri, nu au fost pedepsite în vreun fel”, declară membrii comunității.

10 ani de la 7 aprilie 2009, noi nu celebrăm dar intrebăm și solicităm:

Gepostet von OccupyGuguță am Sonntag, 7. April 2019

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram