Marș în frunte cu Ilan ȘOR, organizat la Orhei cu ocazia aniversării a 75-a de la eliberarea de sub fascism

Orașul Orhei marchează sâmbătă, 6 aprilie, 75 de ani de la eliberarea de sub ocupația fascistă. Cu această ocazie sute de orheieni, în frunte cu reprezentanții administrației publice locale, inclusiv primarul Ilan Șor au participat la manifestațiile dedicate acestui eveniment.

Foto: orhei.md

Acțiunile au început chiar de la primele ore ale dimineții. Reprezentanții Primăriei municipiului Orhei, alături de sute de orheieni, au organizat un miting solemn, mărșăluind pe strada centrală a urbii și aducând în acest mod un omagiu eroilor căzuți pentru salvarea Orheiului din mâinile fasciștilor.

Coloana s-a îndreptat către monumentul eroilor căzuți pentru apărarea Patriei. Rând pe rând, oficialii, alături de orheieni, dar și de oaspeți ai municipiului, au depus flori și au ținut un minut de reculegere.

Generația tânără nu ar trebui să dea uitare trecutului, oricât de dureros ar fi, iar politicienii trebuie să facă tot posibilul ca războaiele între țări să fie evitate cu orice preț, a accentuat în discursul său, primarul orașului Orhei, Ilan Șor, ales recent deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

„Aproape o mie de zile a durat ocupația fascistă a orașului nostru. Au fost timpuri groaznice. Veșnică amintire și glorie veșnică eroilor, care și-au pierdut viața pentru eliberarea orașului nostru drag. Martorii își amintesc că după luptele acerbe din 5-6 aprilie orașul era o ruină. Dar foarte repede a devenit din nou un oraș basarabean confortabil, plăcut, frumos, unde oamenii trăiau o viață pașnică”, a declarat primarul Ilan Șor.

El a accentuat importanța eliberării Orheiului de sub fascism „Astăzi este practic ziua Victoriei, Ziua Victoriei orașului nostru, pentru că s-a eliberat de fascism. Vreau să cred că niciodată nu se vor mai abate ororile războiului și copiii noștri nu vor cunoaște acest cuvânt”, a declarat Ilan Șor.

Edilul a menționat că și în prezent sunt depuse eforturi pentru a transforma și dezvolta Orheiul. „Astăzi, ridicând orașul din ruine, reconstruindu-l, asigurând o viață fericită, făcând fapte bune, creând frumusețea – sunt cele mai bune lucruri pe care putem să le face pentru ca ocupanții să nu mai atenteze niciodată la libertatea noastră. Acestea sunt cele mai bune lucruri pe care putem să le facem în amintirea pământenilor noștri care nu au ajuns să vadă această luminoasă zi a Eliberării.

Potrivit unor mărturii, mii de orheieni au fost nimiciți în timpul ocupației fasciste, care a durat din iulie 1941 până în aprilie 1945.

Marș la Orhei / Sursa:orhei.md
Marș la Orhei / Sursa:orhei.md
Marș la Orhei / Sursa:orhei.md
Marș la Orhei / Sursa:orhei.md
Marș la Orhei / Sursa:orhei.md
Marș la Orhei / Sursa:orhei.md
Marș la Orhei / Sursa:orhei.md
Marș la Orhei / Sursa:orhei.md


Pub