Andrei Năstase: „Am ajuns s-o vedem şi pe asta: Cel care a pus fundamentul spălătoriei ruseşti de 20 de miliarde $ va fi judecător în propria sa cauză”

Decizia Curţii Supreme de Justiţie de a suspenda procesul celor 15 actuali şi foşti judecători care ar fi implicaţi în schema de spălare a 20 de miliarde de dolari din Rusia şi de a-l transmite la Curtea Constituţională înseamnă că persoana care a pus baza fraudei financiare va fi judecător în propria cauză. De această părere este liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, care a deconspirat acum câţiva ani schema spălărilor de miliarde prin justiţia moldovenească, scrie jurnaltv.md.

Foto: UNIMEDIA

„Am ajuns să o vedem şi pe asta. Cel care a pus fundamentul spălătoriei ruseşti de 20 de miliarde de dolari va fi judecător în propria sa cauză. În loc să stea pe banca acuzaţilor alături de judecătorii infractori, el va prezida Înalta Curte Constituţională, la fel cum odinioară Micu prezida CSM-ul, în loc să stea alături de cel pe care l-a determinat la crimă”, afirmă Andrei Năstase.

„Pentru viitorul acestei ţări suntem condamnaţi să continuăm să muncim, să luptăm şi, împreună cu cei mai de calitate, integri şi profesionişti Oameni ai acestui pământ, să preluăm puterea. Să aducem un procuror european, căruia să-i asigurăm libertatea deplină. Altfel, suntem pierduţi”, a adăugat liderul PPDA.

Declaraţia vine în contextul în care preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, fost deputat şi fost ministru al Justiţiei, a jucat un rol important în schema de spălare a circa 20 de miliarde de dolari (dosarul Laundromatului rusesc) prin intermediul instanţelor din Republica Moldova.

Mai exact, Alexandru Tănase a elaborat, pe timpul când era deputat, un proiect de lege prin care a fost plafonată taxa de stat chiar în ajunul spălării miliardelor prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova. La propunerea lui Tănase, cu patru luni înainte de apariţia primei ordonanţe care viza sume mari din Federaţia Rusă, a fost modificată legislaţia în vederea stabilirii unui plafon la achitarea taxei de stat în instanţă.

Astfel, dacă până în luna mai 2010 reclamanţii erau obligaţi să achite, la adresarea în instanţă, 3% din valoarea acţiunii, după această modificare taxa de stat a fost stabilită la maximum 25 de mii de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de 50 de mii de lei, în cazul persoanelor juridice.

„Prin acest document a fost plafonată taxa de stat în litigiile patrimoniale, iar, ca urmare, bugetul de stat a ratat 540 de milioane de dolari”, a declarat anterior liderul Platformei DA, care şi publicase textul proiectului de lege, precum şi stenogramele şedinţelor Parlamentului din 20 mai 2010.

Cel care a insistat ca proiectul lui Tănase să fie votat cât mai urgent în lectura a doua este actualul preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, iar preşedintele de atunci al Parlamentului, Mihai Ghimpu, a fost responsabil de această urgentare.


Pub