Când va adopta România moneda Euro

Ministrul român al Finanţelor, Eugen Teodorovici, atenționează că aderarea României la zona euro nu depinde doar de autoritățile locale, ci şi de acordul de la nivelul european. În 2018, s-a decis că începând cu anul 2024, România poate folosi moneda euro numai dacă îşi menţine un ritm de creştere economică anuală de aproximativ 4%, iar economia zonei euro nu creşte cu mai mult de 2%, anual.

„România şi-a stabilit clar acest obiectiv (de aderare la euro – n. r.): 2024, acţiune de parcurs. (…) Dar ştiţi foarte bine, aceasta este o problemă la nivel european, vorbim de Schengen şi de alte astfel de situaţii, când, chiar dacă suntem gata cu anumite cerinţe, totuşi decizia se ia la nivel european. România, în acest sens, are un plan foarte bine stabilit. Anul trecut, în decembrie, Guvernul a aprobat un astfel de plan, pentru trecerea la moneda euro. Noi ne ţinem de el, ne îndeplinim obiectivele, cum am făcut întotdeauna”, a afirmat Teodorovici, în cadrul unor declaraţii de presă, înaintea reuniunii Eurogrup şi reuniunii informale a miniştrilor de finanţe, notează Ziarul Financiar.

Din zona euro fac parte 19 state dintre cele 28 membre ale Uniunii Europene.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.