11:10:48 28.03.2024
Stiri

RAPORT Amnesty Internațional: „În timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare. Victimele simt și în continuare că făptașii au fost penalizați ușor sau chiar deloc”

Social 06.04.2019 13:06 Vizualizări2248 Autor: Ziarul National
RAPORT Amnesty Internațional: „În timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare. Victimele simt și în continuare că făptașii au fost penalizați ușor sau chiar deloc”


În timpul protestelor din 7 aprilie 2009, Poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare şi în incinta secţiilor de poliţie. Procuratura Generale a înregistrat 108 plângeri și doar 58 dintre ele au ajuns la judecată.

Victimele evenimentelor din aprilie 2009 nu au rămas cu sentimentul că s-a făcut justiție și simt în continuare că făptașii au fost penalizați ușor sau chiar deloc.

Aceste date și concluzii se conțin într-un raport numit „Fără justiție, fără viitor”, realizat de Amnesty International, la a 10-a aniversare de la evenimentele din aprilie 2009.

Potrivit experților de la Amnesty International, în toate cazurile, cu excepția a două care se află și în prezent în instanță, căile de atac disponibile la nivel național pentru victimele evenimentelor din aprilie 2009 au fost epuizate. Deși mai mulți polițiști au fost urmăriți penal și unii chiar condamnați în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, majoritatea, dacă nu toți, făceau parte din structuri inferioare ale sistemului și această listă nu includea ofițeri de rang superior, comandanți sau politicieni ori funcționari de stat responsabili de luarea de decizii operaționale și politice în acel moment.

Unele victime ale evenimentelor din aprilie 2009 continuă să sufere din cauza efectelor psihologice și fizice, ca urmare a abuzului la care au fost supuse. Cu toate acestea, puține dintre aceste victime au sau au avut acces la expertiza medicală necesară și la programele de reabilitare. Cu excepția asistenței oferite de Centrul Memoria, nu există niciun sistem menit să asigure reabilitarea victimelor torturii și nicio cale oficială sau o procedură oficială pentru ca victimele să poată face față acestor probleme. Raportul mai menționează că victimele abuzurilor comise de poliție în timpul evenimentelor din aprilie 2009 nu au primit reparații adecvate și eficiente, inclusiv garanții efective că încălcări similare nu se vor mai produce.

Amnesty Internațional mai arată că, pe moment, în R. Moldova nu există, nici la zece ani de la acele evenimente tragice, o agenție independentă, specializată în investigarea torturii și tratamentelor inumane și degradante aplicate de reprezentanții poliției și nu există intenția ca aceasta să fie creată. Cercetătorii Amnesty International recomandă crearea acesteia, deoarece fără o asemenea instituție nu există nicio certitudine că alegațiile de tortură și tratamente inumane și degradante din trecut și prezent vor fi vreodată investigate efectiv și societatea va avea sentimentul că s-a făcut justiție.

Experții acestei organizații recomandă autorităților să întreprindă acțiuni prompte, pentru a soluționa problemele privind condițiile de detenție, lipsa unor dispoziții adecvate și suficiente privind asistența medicală în sistemul penitenciar și absența unor protocoale clare de tratare a deținuților care au nevoi psihice și fizice specifice și condiții de tratament specifice.

Amnesty International mai recomandă statului să ia măsuri urgente pentru eradicarea impunității, inclusiv pentru persoanele vinovate de comiterea actelor de tortură și rele tratamente, să ofere victimelor reparații adecvate, să elaboreze și să pună în aplicare un mecanism clar și transparent de revizuire a eficacității investigațiilor naționale, să creeze o agenție independentă care să aibă ca obiectiv investigarea alegațiilor de tortură și alte abuzuri comise de polițiști și de alți ofițeri din organele de poliție, să instituie un program național finanțat de guvern pentru reabilitarea victimelor torturii și a altor rele tratamente, să asigure asistență medicală adecvată în sistemul penitenciar, să revizuiască sau elaboreze pentru poliție și administrațiile instituțiilor penitenciare cu privire la comportamentul în cazul persoanele reținute cu probleme de sănătate etc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md