Octavian Armașu: Raportul Kroll II, care se referă la frauda bancară, nu este la BNM

Pentru ca o nouă misiune a Fondului Monetar Internațională să vină în Republica Moldova și pentru ca să fie agreate anumite acțiuni și debursată următoarea tranșă din parte FMI, este nevoie de un guvern plenipotențiar la Chișinău. Declarația aparține guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Foto: UNIMEDIA

„Se ajunge la politic pentru a avansa în continuare cu programul FMI. Pentru a avea o misiune de evaluare în baza căreia să agreăm anumite acțiuni și să primim următoarea tranșă, este nevoie de un guvern plenipotențiar. Probabil, după ce va fi formată majoritatea parlamentară și numit un guvern, vom avea o nouă vizită a FMI care va veni cu o misiune plenipotențiară pentru a stabili pașii următori și pentru a debursa următoarea tranșă”, a declarat Octavian Armașu, citat de IPN.

În ceea ce privește raportul Kroll II, care se referă la frauda bancară, Octavian Armașu spune că acesta a fost ridicat de la BNM imediat după ce a fost prezentat de compania externă și Banca Națională nu deține acest raport. Totodată, guvernatorul spune că din creditul de urgență acordat Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, până la ora actuală s-au achitat peste două miliarde de lei care vin atât din lichidarea activelor băncilor, cât și din vânzarea activele unor persoane condamnate.

Octavian Armașu spune că la ora actuală inflația în Republica Moldova este mai mică decât ținta, dar în lunile următoare se va înregistra o creștere, astfel încât media anuală să fie de aproape 5%. Creșterea inflației, spune guvernatorul, este generată, în mare măsură, de anumite ajustări la tarife. „Nu este nimic îngrijorător, este un lucru firesc. Politicile noastre sunt îndreptate spre faptul ca, după acest ciclu, inflația să revină la ținta pe care ne-o propunem de 5%”, a menționat Octavian Armașu.

De asemenea, guvernatorul spune că la ora actuală nu există probleme legate de lichidități în sistemul bancar. Potrivit lui, există chiar exces de lichidități, doar că majoritatea lor este pe termen scurt.


Pub