A fost odată, într-o zi de 5 Aprilie: Alegerile parlamentare din 2009 în Republica Moldova

Sărbătoriții zilei sunt: actrița britanică Lily James, cântăreața suedeză din trupa Abba, Agnetha Faltskog, fotbalistul român Marius Lăcătuș, regizorul britanic Peter Greenaway, muzicianul american Pharrell Williams și cântăreața franceză Imany.

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

- Într-o zi de 5 aprilie, în 1772, exploratorul olandez Jacob Roggenveen descoperea o insulă în Oceanul Pacific, pe care băștinașii o numeau Rapa Nui. Descoperitorul o va boteza Paasch Eyland (Insula Paștelui).

Jacob Roggeveen analizând o statuie Moai, gravură din secolul XVIII / Sursa:Wikipedia

- Tot într-o zi de 5 aprilie 1794, în Franța era ghilotinat Georges–Jacques Danton, revoluționar francez, unul dintre conducătorii Revoluției burgheze din Franța – 1789.

Georges–Jacques Danton / Sursa:Wikipedia

- În 1910, pe data de 5 aprilie, în Franța era interzis sărutul în trenuri.

- La 5 aprilie, 1924, a fost emisă ordonanță militară prin care se interzice activitatea Partidului Comunist Român.

- În ziua de 5 aprilie, 1951, Ethel și Julius Rosenberg sunt condamnați la moarte pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice (au dezvăluit rușilor secrete cu privire la armele atomice).

Ethel și Julius Rosenberg, în arest / Sursa:Wikipedia

- Pe 5 aprilie 1983, în cadrul unui scandal diplomatic, sunt expulzați de la Paris 40 de diplomați sovietici acuzați de spionaj.

- În 1994, pe 5 aprilie, murea, la Seattle, cântărețul de rock Kurt Cobain, fondatorul formației Nirvana. Corpul lui Cobain nu a fost descoperit decât pe 8 aprilie, de către un electrician care venise să instaleze un sistem de securitate și care a crezut inițial că muzicianul dormea. A văzut apoi pușca îndreptată spre bărbie. A fost găsit un bilet al sinucigasului, iar în corpul lui Cobain, o concentrație ridicată de heroină și urme de Valium.

- La 5 aprilie, 1999, în urma unui raid al NATO, vizând cazarmele din localitatea minieră Aleksinaci (200 km la sud de Belgrad), 17 civili au fost uciși din cauza unei bombe de 250 kg, ghidată prin laser, abătută asupra unei zone rezidențiale. La 6 aprilie, Pentagonul admite că bomba, lansată de un avion american, și-a ratat, se pare, ținta.

- Pe data de 5 aprilie, 2001, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a fost ales președintele țării.

- În anul 2009, tot la 5 aprilie, aveau loc alegeri parlamentare în Republica Moldova câștigate de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) cu 49,48% din voturile exprimate. După publicarea primelor rezultate oficiale de către Comisia Electorală Centrală, conform cărora Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a obținut pentru a treia oară consecutiv majoritatea în Parlament, reprezentanți ai societății civile Asociația Obștească „Hyde Park” și Think Moldova au declarat ziua de 6 aprilie drept „Ziuă Națională de Doliu” și au chemat pe cei interesați să se adune pentru a aprinde lumânări în acest sens. Anunțul privind protestele din centrul Capitalei s-a răspândit rapid prin intermediul mesajelor text și rețelelor de socializare. În doar câteva ore, în centrul Chișinăului s-au adunat circa 15.000 de participanți. La manifestație s-au alăturat și liderii partidelor de opoziție, care s-au solidarizat cu protestatarii.

Tineri cu pancarte au ieșit la protest pe 6 aprilie / Sursa:@Vasile_filat/Flickr

Pe 7 aprilie 2009, protestele au continuat. Circa 30.000 de persoane au ieșit pe străzile Chișinăului, ca să conteste victoria comuniștilor la alegeri, scandând „Vrem alegeri repetate” și „Jos comuniștii”. Liderii PLDM, PL și AMN susțineau că alegerile au fost fraudate, cerând organizarea unui nou scrutin. Unii manifestanți au pătruns în clădirea Parlamentului și în cea a Președinției și le-au incendiat, potrivit Unimedia.

Pentru a citi articolul în întregime, accesați Altfel.md.


Pub