(opinie) Mihai Popșoi, pentru Business New Europe: „Când corupția bate geopolitica: Lecții după alegerile din Moldova”

Deputatul ACUM Mhai Popșoi a scris un articol de opinie pentru Business New Europe, despre desfășuraea aleperilor parlamentare,

Foto: UNIMEDIA

Popșoi scrie că scrutinul din februarie au bătut o serie de recorduri. „Noul Parlament este cel mai tânăr (vârsta medie, 42) și cel mai gender echilibrat (26% sunt femei), din istoria țării. Totuși, cei mai mulți indicatori sunt negativi.

Prezența la vot, 50,57%, a fost cea mai mică din istoria independentă a țării, parțial datorită noii interdicții de a vota cu pașaportul expirat și chiar cu buletinul valid, pentru cetățenii de peste hotare”, scrie Popșoi.

Deputatul mai scrie că CEC-ul „s-a făcut că nu vede o declarație lansată de Facebook prin care confirma faptul că au fost cheltuiți circa 20 de mii de dolari pe publicitate în favoarea Partidului Democrat, care însă nu a indicat cheltuielile în raportul său financiar”.

Popșoi amintește în articol și de cei „37 de mii de alegăori aduși cu autocarele din Transnistria separatistă”.

„În timp ce aproape două treimi din cei aproximativ 300 de mii de cetățeni ai Transnistriei sunt, într-adevăr, cetățeni ai Republicii Moldova, separarea lor îndelungată de mediul politic național mai larg - și condițiile acelei separări - sugerează o campanie activă de cumpărare a voturilor. Acest lucru este îndeosebi îngrijorător, deoarece este o problemă care se pare că se înrăutățește progresiv.

În timp ce populația cetățenilor moldoveni din Transnistria descrește, prezența la vot a acestora în alegerile din Moldova cumva crește rapid. Statistica acestor alegeri arată că au participat de două ori mai mulți cetățeni din Transnistria, comparativ cu cei 17 mii de la alegerile prezidențiale din 2016”.

Mihai Popșoi prognozează că „aceeași logică se va manifesta și în alegerile prezidențiale din Ucraina. Se cunoaște că Plahotniuc este în relații bune cu peședintele Ucrainei Petro Poroșenko. Atât Plahotniuc, cât și Poroșenko au au o influență enormă asupra elitei de guvernământ din Transnistria, având în vedere controlul comun la frontieră, care poate sigila în mod eficient Transnistria”.


Pub