UNICEF: Schimbările climatice ameninţă vieţile a 19 milioane de copii din Bangladesh

Vieţile şi viitorul a peste 19 milioane de copii din Bangladesh sunt puse în pericol din cauza dezastrelor naturale asociate schimbărilor climatice, a avertizat vineri UNICEF care a solicitat sprijin pentru una dintre ţările cele mai afectate de calamităţi, relatează dpa şi Reuters.

Foto: Getty

Topografia, densitatea populaţiei şi infrastructura de proastă calitate fac din Bangladesh un stat extrem de vulnerabil la inundaţii, cicloane şi alte calamităţi asociate schimbărilor climatice, conform unui nou raport publicat vineri de UNICEF.

Potrivit raportului, aproape 12 milioane de copii din Bangladesh trăiesc în apropierea râurilor care ies cu regularitate din matcă. Alte 4,5 milioane de copii trăiesc în zone de coastă vulnerabile la cicloane şi trei milioane sunt afectaţi de perioadele lungi de secetă.

Aceşti factori de risc determină populaţia din mediul rural să se mute în oraşe, unde copiii sunt expuşi riscului de a deveni victime ale muncii forţate sau căsătoriilor timpurii.

"Atunci când familiile îşi părăsesc casele din mediul rural din cauza schimbărilor climatice copiii îşi pierd efectiv copilăria", a spus reprezentantul UNICEF din Bangladesh, Edouard Beigbeder.

O combinaţie de fenomene meteo extreme, precum inundaţiile, furtunile, cicloanele şi seceta, şi fenomene pe termen lung asociate schimbărilor climatice - precum creşterea nivelului mării - conduc la o sărăcire a familiilor şi la strămutarea acestora, a notat UNICEF. În acest proces, accesul copiilor la educaţie şi servicii de sănătate este grav afectat, se menţionează în raport.

Bangladesh se află pe locul al 9-lea în Indexul Global al Riscului Climatic 2019, fiind cea de-a şaptea ţară cea mai grav lovită de schimbările climatice între 1998 şi 2017, cu 37 de milioane de persoane afectate, scrie agerpres.ro


Pub