(foto) În premieră, experţii-criminalişti din Moldova au primit echipament pentru crearea replicilor de pe gloanţe

6_26

Centrul tehnico – criminalistic şi expertize judiciare al Inspectoratului General de Poliție a fost dotat cu echipament pentru crearea replicilor de pe gloanţe şi tuburi de cartuş.

Priorităţile oferite de echipamentul balistic, sunt următoarele:

#în cazul săvârşirii infracţiunilor transnaţionale cu folosirea aceleiaşi arme de foc, acestea vor fi conexate şi investigate în complex, ceea ce v-a permite cu uşurinţă ilucidarea tuturor circumstanţelor;

#armele utilizate la comiterea infracţiunile transnaţionale vor putea fi identificate în baza compatibilităţii tehnice, indiferent de ţara în care sunt înregistrate;

#experţii-criminalişti vor beneficia de facilitatea schimbului de informaţii balistice cu colegii lor de peste hotare, prin intermediul unei platforme specifice;

#armele de foc utilizate la infracţiuni, depistate în cadrul investigării infracţiunilor, tuburile şi gloanţele de la locul crimelor vor putea fi verificate în baza de date informaţională a Interpolului.

6_26

Acestă inovaţie constituie unul dintre obiectivele de bază a proiectului de directivă a armelor de foc SEESAC, demarat sub egida Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

7_18

La nivel instituţional, noul proiect urmăreşte îmbunătățirea cooperării operaționale atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Astfel, Poliţia Republici Moldova în comun cu Procuratura Generală vor putea expedia replicile gloanţelor şi tuburilor de cartuş depistate la locul infracţiunilor pentru verificare în orice altă ţară a lumii.

10_6

Menţionăm că, tehnologia „double casting” este aprobată şi utilizată de către Interpol. La baza implementării acestei inovaţii, a statuat principiul liberului schimb de informaţii balistice între diferite state ale lumii, asigurându-se, aşadar, interoperabilitatea efectivă a sistemelor existente.

5_3
8_20
11_13

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente