/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Excursie în clădirea Președinției. După zece ani de la protestele din 7 aprilie, clădirea Președinției arată mai bine ca niciodată

missing
05 aprilie 2019, ora 19:20

Așa arăta clădirea Președinției pe 7 aprilie, 2009. Și așa arată acum (plan larg) Una printre puținele încăperi care au rămas neatinse este Sala Mare de ședințe de la etajul șapte. Anume aici a fost votată în 1991 declarația de independență a Republicii Moldova. Chiar sub scările acesteia se află biblioteca prezidențială, care are două nivele. Aici sunt păstrate cărți din cele mai diverse: de la dicționarul explicativ școlar până la istoria românilor. La primul nivel, însă, se află toate cadourile de protocol ale președintelui. Cel mai recent și cel mai valoros este bustul lui Antiohie Cantemir, oferit de faimosul sculptor Iurii Kanașin. Acesta, însă, alături de alte daruri, stă pe podea.

Așa îl păstrăm temporar, urmează să punem pe postament. Vă dați seama ce înseamnă 80 de kg de bronz. Trebuie să fie unul foarte calitativ”, Ernest Vardanean, ghid.

Am intrat și în sala mică de ședințe, unde au loc întrevederile oficiale. Principalul punct de atracție de aici este, desigur, fotoliul din piele.

„Asta e fotoliul președintelui și absolut toți oaspeții noștri, fără excepție, vor să facă foto în acest fotoliu, nicio problemă”, Ernest Vardanean, ghid.

Cabinetul personal al președintelui se află cu un etaj mai jos. Din motive de securitate nu ni s-a permis să ne apropiem de masa lui Igor Dodon, dar am remarcat icoanele, dar și copia sabiei lui Ștefan cel Mare, oferită în dar de președintele turc. Pentru că șeful statului se află la Moscova, biroul ne-a fost prezentat de ghid – jurnalistul Ernest Vardanean, care este membru al consiliului societatii civile de pe lângă președinte.

Aici pot avea loc diferite întruniri de lucru și la masa lui. Depinde de numărul oaspeților”, Ernest Vardanean, ghid.

Cel mai afectat de protestele din 7 aprilie a fost holul președinției. Neatins a scăpat doar candelabrul de cristal. Lângă scări am zărit și câteva ghiveciuri cu flori, pe care încă mai erau lipite etichetele de preț. Holul, dar și intrarea în cabinete este securizat de camere de supraveghere, iar ca să intri în birouri e nevoie de un cip și cod personal. Urmele protestelor se văd încă și în cea mai frumoasă sală din clădire –Sala de distincții. Pe vitralii mai pot fi observate fisuri.

În timpul evenimentelor din 7 aprilie au fost afectate aceste vitralii foarte frumoase, dar în procesul renovării acestea au fost restaurate în halul în care au fost inițial”, Ernest Vardanean, ghid.

Potrivit ghidului, au rămas să fie restaurate doar câteva săli, printre care ospătăria și sala de ședințe pentru primirea delegațiilor străine. Clădirea care găzduiește în prezent Președinția RM a fost construită în anul 1987 de trei arhitecți. Aici lucrează circa 80 de oameni. Clădirea Președenției a fost afectată grav de protestele din 7 aprilie 2009. Aceasta a fost restaurată din bani turci, cu suportul președintelui Turciei Recep Erdogan. Lucrările de renovare s-au finalizat în toamna anului trecut și au costat șapte milioane de euro. Ceva mai devreme, au fost expulzați șapte cetățeni turci, iar societatea civilă a acuzat autoritățile că au făcut un schimb.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram