‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIurie Hurmuzachi: „Suntem pe locul 5 în lume după exportul de nucifere, cred că...

Iurie Hurmuzachi: „Suntem pe locul 5 în lume după exportul de nucifere, cred că acest lucru înseamnă foarte mult”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Conferința Națională „Nucicultura în Moldova: eficiență în producere și marketing” a reunit peste 140 de nucicultori din întreaga țară. În cadrul evenimentului au fost abordate diverse teme, dar și probleme aferente sectorului de nucicultură.

Iurie Hurmuzachi, directorul adjunct al Federației „FARM”, a menționat că, sectorul de nucicultură din țară a înregistrat creșteri importante în ultimii ani, iar producătorii trebuie să implementeze noi tehnologii și să corespundă schimbărilor globale pentru a avea succes.

„Nucicultura este un subiect de discuție tot mai arzător, dar și un sector important al agriculturii Republicii Moldova. La moment, avem destul de multe oportunități, deoarece potrivit datelor statistice, circa 35% din livezile plantate sunt pe rod, astfel, apar diverse probleme economice și tehnologice. Tehnologiile de plantare, soiurile ce sunt omologate, lucrările de îngrijire, tehnologii de producere – toate aceste aspecte influențează nemijlocit calitatea și cantitatea recoltei. Schimbările din sector sunt impunătoare, astfel, s-au modificat atât cerințele față de calitate, cât și preferințele consumatorilor. Experții internaționali au prezentat aspecte importante în producerea și comercializarea culturilor nucifere, iar numărul mare de participanți la Conferință reflectă interesul producătorilor din țară față de acest sector. Moldova înregistrează o dezvoltare promițătoare în nucicultură, suntem pe locul 5 în lume după export și pe locul 2 în Europa – sunt indicatori ce vorbesc de la sine despre importanța nuciculturii”, a menționat Iurie Hurmuzachi.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a menționat că MADRM a susținut permanent sectorul de nucicultură din țară și o va face în continuare prin sporirea suportului statului pentru nucicultori.

„În Republica Moldova avem înființate circa 30 de mii de hectare de plantații de nucifere. Ne propunem să diversificăm și să sporim suportul statului în dezvoltarea acestei ramuri strategice pentru sectorul agricol. Deci, vom revizui Regulamentul de subvenționare, care a fost elaborat în anul 2017, pentru a-l îmbunătăți, precum și vom propune creșterea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Toate aceste măsuri vor asigura producerea calitativă și accesarea altor piețe de desfacere”, a adăugat Nicolae Ciubuc.

Alte subiecte abordate s-au referit la criza de supraproducere pe piața mondială de nuci și care sunt nișele pentru Moldova, managementul investițiilor la producerea culturilor nucifere și analiza lanțului valoric, precum și fondarea livezilor competitive de nuc.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›