Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.04.2019

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare l-a primit astăzi în vizită pe ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Dušan Dacho

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare l-a primit astăzi în vizită pe ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Dušan Dacho

Vizita se înscrie în cadrul deținerii Președinției în exercițiu a Slovaciei la OSCE pe durata anului 2019.  Urmare unui schimb de opinii între oficiali cu privire la situația curentă pe dosarul transnistrean, Vicepremierul, Cristina Lesnic a abordat recentele evoluții cu privire la vizita sa și a reprezentantului special al Federației Ruse în s. Varnița, la 3 aprilie curent, discutând despre impactul așa-numitelor ,,decrete" ale liderului de la Tiraspol.

În contextul celor trei priorități anunțate de Președinția Slovaciei la OSCE la începutul anului 2019 ce țin de diminuarea efectelor negative ale conflictelor, asigurarea unui viitor sigur în procesul de reglementare, dar și asigurarea unei cooperări multilaterale eficiente de soluționare a conflictelor, ambii oficiali au făcut o retrospectivă asupra așteptărilor Chișinăului în anul curent.

Negociatorul-șef din partea Chișinăului a reiterat regretul că după o experiență utilă de soluționare a unor probleme concrete pe parcursul anului 2018, acțiunile unilaterale ale Tiraspolului în privința locuitorilor din s. Varnița implică alte eforturi și concentrarea atenției pe alte probleme decât cele agreate ca platformă comună.

Oficialul slovac a subliniat că înțelege problemele cu care se confruntă partea moldovenească și speră că aceste dificultăți ar putea fi depășite pentru a reveni în albia dinamicii și dialogului demonstrat în anul 2018. La fel, Excelența Sa, a dat asigurări că va informa colegii din Bratislava despre situația evocată.

Un schimb de opinii a vizat și situația în cadrul Comisiei Unificate de Control.

Oficialii au convenit să mențină dialogul pentru a putea dezvolta inițiative utile și benefice pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului și pentru a avansa cu rezultate concrete, anunță Biroul pentru Reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus