image
Sursa foto: ziare.com

Astăzi are loc a treia rundă de negocieri între Parlament și Consiliul UE privind desemnarea procurorului-șef european

Astăzi este programată a treia rundă de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului UE pentru numirea viitorului procuror-şef european. În ciuda anchetei din România, Parlamentul European o susţine în continuare pe Laura Codruţa Kovesi pentru acest post.

Această a treia rundă de negocieri este necesară pentru că cele două instituţii europene şi-au exprimat sprijinul pentru candidaţi diferiţi. Parlamentul European o susţine pe Laura Codruţa Kovesi, în timp ce Consiliul UE pe Jean - Francois Bohnert, candidatul francez.

Precedenta rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE privind nominalizarea şefului Parchetului european s-a încheiat la 27 martie fără niciun rezultat. Negocierile au ajuns la un impas, deoarece niciuna dintre cele două instituţii nu a părut dispusă la compromis: Parlamentul European a susţinut nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi, aşa cum au decis comsiile LIBE şi CONT prin vot, în vreme ce Consiliul UE a susţinut numirea francezului Francois Bohnert, cel clasat primul la votul din COREPER (vot dat de ambasadorii statelor membre).

Prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE privind nominalizarea procurorului-şef al Parchetului European a avut loc pe 20 martie, încheindu-se, de asemenea, fără rezultat.

Această a treia rundă de negocieri vine în condițiile în care s-au intensificat mesajele europene, dar și din partea unor ambasade cu privire la problemele judiciare pe care le are în țară Laura Codruța Kovesi. Aceste mesaje din partea oficialilor străini au deranjat puterea de la București în așa măsură, încât Guvernul a dat, miercuri, o replică de o duritate fără precedent.

Instanţa supremă a judecat, miercuri, plângerea depusă de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva măsurii controlului judiciar dispuse împotriva ei de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa. ICCJ a decis ridicarea controlului judiciar, așa că fosta șefă a DNA poate părăsi țara.

În conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul European şi Consiliul UE numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu vor ajunge la un acord nici joi, următoarea şi ultima dată prevăzută pentru aceste negocieri este 10 aprilie, menționează Agerpres.

Noutăţile partenerilor

comentarii: