A fost odată, într-o zi de 4 aprilie: Înființarea alianței politico-militare NATO și asasinarea lui Martin Luther King

Astăzi este Ziua internațională a animalelor fără stăpân. Totodată, le spunem „La mulți ani” actorului american Robert Downey Jr., actriței canadiene Sarah Gadon, actorului și show-men-ului Dmitri Nagiev, actorului australian Hugo Weaving, dramaturgului și criticului literar Viorel Savin.

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

- Într-o zi de 4 aprilie, în anul 1199, în Marea Britanie murea Richard I „Inimă de Leu”, rege al Angliei între 1189–1199. Rege din dinastia Plantagenet, el a participat la cruciade și a devenit simbol al cavalerului medieval.

- Tot într-o zi de 4 aprilie 1459 se încheie pacea moldo-polonă prin care Ştefan cel Mare al Moldovei reîntoarce orşul Hotin în componenţa principatului. Tratatul a fost semnat după un asediu moldav de doi ani a cetăţii Hotinului. Abia după semnarea tratatului de pace domnul Ştefan izbuteşte să pună stăpânire pe cetatea propriu zisă. Trebuie de remarcat că cetatea Hotinului a fost înălţată în timpul domniei lui Alexandru cel Bun în Moldova şi a fost pierdută polonezilor de Ilie, feciorul lui Alexandru, la 1436 precum că în schimpul unui ajutor polon. Petru Aron recistigă cetatea, dar e nevoit sa cedeze târgul Siretului şi alte localităţi. Însă după o anumită vreme ea trece din nou în mâinile polonilor până la recucerirea lui Ştefan cel Mare. Cetatea a fost construită începând cu anul 1325 și este localizată pe malul abrupt al Nistrului în orașul Hotin din regiunea Cernăuți.

Cetatea Hotinului, astăzi / Sursa:Denis Vitchenko/Wikipedia

- Pe 4 aprilie 1818, congresul american decreta arborarea unui steag cu câte o stea pentru fiecare stat al SUA. Până atunci, existau deja 15 state, iar drapelului i se adăugau câte o dungă și o stea pentru fiecare nou stat care adera la uniune. Dar noua țară creștea pe zi ce trece și nu mai era loc pe drapel pentru mai multe dungi. Astfel în 1818 s-a revenit la cele 13 fâșii inițiale, care au rămas neschimbate ulterior, pentru fiecare stat care s-a alăturat Uniunii adăugându-se doar o stea. Astăzi, drapelul are 13 dungi orizontale și 50 de stele reprezentând cele 50 de state. Dungile roșii simbolizeaza curajul, cele albe simbolizează libertatea, iar fondul albastru reprezintă loialitatea.

- În 1827, pe 4 aprilie, chimistul englez John Walker vindea prima cutie cu bețe de chibrit care se aprindeau prin frecare pe o suprafață aspră. Primele 100 de chibrituri, ale căror bețe erau făcute din carton rulat, costau un șiling, în conditiile în care un muncitor britanic câștiga 25 de șilingi pe lună.

Primele chibrituri, inventate de John Walker / Sursa:Stockton Museum

- În anul 1905, la 4 aprilie, un cutremur care a avut loc la Kangra, India, s-a soldat cu moartea a 370.000 de oameni.

- La 4 aprilie 1920 era prezentat, la Cinematograful militar din București, primul desen animat românesc: „Păcală în luna”, realizat de Aurel Petrescu. Succesul acestui film l-a determinat pe regizor să continue, realizând noi filme despre Păcală: „Păcală amorezat” și apoi „Păcală și Tândală la București”.

- În 1949, pe 4 aprilie, 12 națiuni semnau la Washington Tratatul Nord Atlantic, creând alianța politico-militară NATO - Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

- Într-o zi de aprilie, 1952, s-a născut chitaristul și solistul irlandez Gary Moore. A activat în trupele Skid Row și Thin Lizzy și a avut apoi o carieră solo de succes. A murit în pe 6 februarie 2011, în timp ce se afla în vacanță în Spania.

- La 4 aprilie 1968, in Statele Unite, era asasinat Martin Luther King, militant pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. La vârsta de 35 de ani, Martin Luther King a fost cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace (în 1964) pentru lupta împotriva segregației rasiale. Președintele american Jimmy Carter i-a acordat Medalia prezidențială pentru libertate. Ucigasul său prezumtiv, James Earl Ray, a fost prins două luni mai târziu şi condamnat la 99 de ani de închisoare. În 1998, Ray însă moare în arest.

- În acea zi, Jimi Hendrix, B.B King, Buddy Guy, Joni Mitchell, Al Kooper și Ted Nugent au cântat la o sesiune de blues, folk și rock la „The New Generation Club” din New York, după asasinarea lui Martin Luther King.

Pentru a citi articolul în continuare, accesați Altfel.md.


Pub