Val de indignare printre elevii claselor a XII-a, în urma pretestării de BAC la limba și literatura română: „Mi-am pus mâinile în cap, la propriu”

Val de indignare printre elevii claselor a XII-a, care au susținut ieri, 3 aprilie, prima simulare de bacalaureat la limba și literatura română. Aceștia sunt revoltați de condiția subiectului 1 al probei și anume de poezia postmodernistă a lui Nicolae Prelipceanu „Oglindă veche”.

Foto: UNIMEDIA

„Scrie, în spațiile rezervate, răspunsul la fiecare dintre cerințe, pentru a demonstra înțelegerea textului de mai jos”, reflectă condiția subiectului I al probei.

Oglinda Veche / Sursa:Sandu Buzilă/ fb

În urma acestuia, rețelele de socializare au explodat în postări prin care tinerii au ținut să critice această poezie.

„De ce Dumnezeu este scris cu minusculă?” ; „Mi-am pus mâinile în cap, la propriu,” ; „O poezie stranie, parcă fără niciun sens”, sunt doar câteva din mesajele internaților.

Gabryel Nebunu / Sursa:fb

„Mă miră faptul că nu s-a ales poezie de-a lui Mihai Eminescu sau Grigore Vieru, care sunt foarte frumoase și ușor de înțeles”, mai scrie o internaută

fb / Sursa:examen

Contactat telefonic de reporterul UNIMEDIA, directorul Agenţie Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare, Anatol Topală, nu ne-a răspuns la telefon pentru a oferi o reacție.

Amintim că sesiunea de bacalaureat va fi organizată în perioada 04-21 iunie 2019.

Menționăm că, în sesiunea 2019 a examenelor de bacalaureat au fost înregistrați 17 442 de candidați, dintre care 2 405 (13,79 %) sunt candidați restanțieri din sesiunile anterioare.

În acest an, absolvenţii treptei liceale vor susţine examenele de bacalaureat în 92 Centre de bacalaureat, dintre care 62 centre în raioane şi 30 în mun. Chişinău, instituite conform Regulamentului cu privire la examenul naţional de Bacalaureat.

Elevii absolvenți urmează să susțină în mod obligatoriu probe de examen la limba de instruire, limba străină, matematica pentru cei de la profil real, istoria românilor și universală pentru cei cu profil umanist și proba de profil pentru candidaţii de la profilul arte, sport, tehnologic.

De asemnea, elevii vor susține și o probă de examen la o disciplină propusă spre alegere: geografie, fizică, chimie, biologie, matematică, istoria românilor și universală, informatică.


Pub