(foto/video) Amploarea ceremoniei funerare a unui rabin originar din Sculeni, Basarabia, a impresionat New York-ul

Imagini incredibile au fost surprinse la New York - o aglomerație imensă de zeci de mii de oameni s-a adunat pe străzile din cartierul Brooklin pentru a-l petrece pe ultimul drum pe un rabin originar din satul Sculeni, Basarabia, care s-a stins luni, la vârsta de 95 de ani.

Foto: The Jewish Press/Paul Martinka/New York Post

Zeci de mii de îndoliați s-au împrăștiat marți pe străzile din Brooklyn la înmormântarea remarcabilului rabin Hasidic Yisroel Avrohom Portugal, unul din puținii supraviețuitori ai Holocaustului.

Doi polițiști NYPD au fost răniți într-o busculadă - unul fiind călcat pe picioare de mașina funerară iar altul - lovit în cap de o dronă care filma întreaga adunare, potrivit NBC New York.

Funeraliile rabinului Yisroel Avrohom Portugal / Sursa:Paul Martinka

„Nu cred că am văzut vreodată o înmormântare de asemenea magnitudine”, a declarat un participant pentru New York Post.

Funeraliile Rabinului Yisroel Avrohom Portugal / Sursa:Paul Martinka

Presa estimează cifre de la 25.000 până la 100.000 de oameni, prezenți la ceremonia funerară a rabinului.

În timpul vieţii, rabinul s-a exprimat de multe ori împotriva folosirii internetului, aşa că persoanele care au venit cu telefoane inteligente la funeralii nu au fost lăsate să îi atingă sicriul.

Rabinul pe numele Yisroel Avrohom Portugal, s-a născut în anul 1924 în satul Sculeni, Basarabia (pe atunci parte a României), în familia lui rabinului Eliezer Zusia Portugal, care a fondat dinastia Hasidică Skulen.

Înainte de cel de-al doilea Război Mondial, Portugal și tatăl său au părăsit localitatea natală Sculeni din Moldova (satul care a inspirat numele secțiunii haididice pe care a condus-o și la New York) și s-au dus la Cherăuți în Ucraina, unde au petrecut cel de-al doilea Război Mondial, potrivit Wikipedia.

După război tatăl și fiul s-au dus la București, România. Portugal tatăl a fost arestat de mai multe ori de către sovietici. În aprilie 1959, cei doi au fost arestați și acuzați de trădare. După un mai multe proteste și după implicarea rabinului Menachem Mendel Schneerson (una din figurile cele mai marcante ale iudaismului ortodox din secolul al XX-lea) și a altor figuri evreiești mondiale, oficialii Națiunilor Unite au facilitat eliberarea lor. Ei au fost eliberați în septembrie 1959 și au emigrat în SUA în august 1960, după ce Departamentul de Stat al SUA le-a oferit cetățenia.

sursa: Altfel.md.


Pub