Alexandru Tănase, despre pachetul de legi privind dezoligarhizarea statului al blocului ACUM: „Fantasmagorii. Niciun Parlament nu ar vota așa ceva”

„Nu putem să-i dăm pachetului de legi pentru dezoligarhizarea statului al blocului ACUM nicio calificare legală și juridică. Sunt fantasmagorii. Niciun Parlament nu ar vota așa ceva”. Declarațiile aparțin fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, făcute în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”

Foto: UNIMEDIA

„Nu-i posibil așa ceva. Sunt fantasmagorii. Sunt fabulații emanate de persoane care nu au elementara experiență parlamentară și administrativă. Când vorbim de demiterea judecătorilor Curții Constituționale, trebuie să înțelegem că ei nu pot fi demiși. O hotărâre a Curții spune în felul următor - „Orice act care ar afecta sau ar presupune revocarea judecătorului este nul. Odată fiind votat el devine nul”. În cee ce privește demisia președintelui Curții Supreme de Justiție, nu este Parlamentul cel care l-a numit. Președintele CSJ este desemnat de către CSM.

Lucrul acesta nu este posibil. Chiar mi-a stârnit zâmbetul din primul moment....Procurorul General nu ai cum să-l dai jos. El este numit prin decret prezidențial....Toate actele sunt controlate de Curtea Constituțională”, a declarat fostul președinte al Curții.

Cât despre membrii CEC, Alexandru Tănase a menționat că, de asemenea, nu pot fi demisionați atât de ușor.

„Ei sunt numiți pe termen. Sunt prevederi legale care-i numește pe un anumit termen. Trebuie să existe un temei. Dacă unul din membrii CEC-ului e rău, criminal, a fost condamnat, ai un temei individual, dar nu poți revoca tot CEC-ul.

Toată ideea aceasta cu proiectul de dezoligarhizare, nu putem să-i dăm nicio calificare legală și juridică. Nu poți să votezi așa ceva. Legile trebuie să coreleze între ele....Din momentul când transmiți un mesaj public, el trebuie să fie realist.

Acolo sunt câteva propuneri pe justiție care au sens, sunt bunicele, dar în marea parte, niciun Parlament nu ar vota așa ceva”, a conchis Tănase.

Amintim că în cadrul conferinței din 12 martie, blocul ACUM a venit cu un pachet de legi pentru dezoligarhizarea statului, cerând tuturor deputaților cărora le pasă de cetățeni și de Republica Moldova să-l voteze în primele ședințe ale Parlamentului.

Pachetul de legi și acte legislative pentru dezoligarhizarea statului, propus de Blocul ACUM, include:

1. Adoptarea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului.

2. Ajustarea cadrului normativ necesar pentru:

- Demiterea Procurorului general și identificarea unui procuror independent, de preferință european, și numirea acestuia în funcție.

- Demiterea conducerii Serviciului Informații și Securitate.

- Demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.

- Demiterea conducerii Centrului Național Anticorupție.

- Demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului.

- Demiterea conducerii Autorității Naționale de Integritate.

- Demiterea conducerii Curții Supreme de Justiție, precum și conucerii altor instituții de stat.

3. Anularea sistemului electoral mixt.

4. Crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la:

- Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;

- Consecințele implementării legii privind amnisitia capitalului;

- Anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (landromat).

5. Adoptarea Legii Magnitsky.


Pub