Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Klaus Iohannis a anunțat…

Președintele Klaus Iohannis a anunțat cele două subiecte de la referendumul din 26 mai

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că va convoca un referendum, care va avea loc la 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Președintele român a anunțat că a transmis deja Parlamentului cele două subiecte care vor fi supuse consultării.

Potrivit președintelui, subiectele vor viza:

– Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție;

– Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

„Cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li șteargă efectele condamnărilor și, totodată, dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanțe de urgență în domenii sensibile precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar. Românii au arătat că nu acceptă corupția și furtul din banii publici. Cu atât mai mult, aceste fapte sunt inacceptabile atunci când ele sunt săvârșite chiar de cei aleși de ei, de cetățeni, ca să le apere interesele și banul public”, a spus Klaus Iohannis.

„Modificările aduse de PSD legilor justiției au fost aspru și constant criticate și de instituțiile europene, iar adoptarea de noi ordonanțe în materie penală, care în realitate sunt amnistii mascate, va avea consecințe foarte grave asupra statutului României în Uniunea Europeană”, a mai adăugat președintele român.

Inițiativa lui Klaus Iohannis de a organiza un referendum a fost anunțată încă în ianuarie 2017, pe fondul protestelor din stradă împotriva proiectelor privind grațierea și modificarea codurilor penale.