O nouă rundă de negocieri pentru alegerea primului procuror-șef european are loc astăzi

PE SCURT

Echipa Parlamentului European duce, astăzi, la Bruxelles, a treia rundă de negocieri cu reprezentanţii Consiliului UE, pentru a desemna primul procuror-şef european, notează Mediafax. Pentru această funcție candidează și Laura Codruţa Kövesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România. De altfel, aceasta este favorita Parlamentului European.

PE LUNG

Având în vedere că Laura Codruţa Kövesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert din Franța să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, mai multe runde de negocieri au loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens. Primele runde de discuții au avut loc pe 19 şi 27 martie. Dacă la întrunirea de astăzi nu se va ajunge la un consens, mai este programată o rundă de negocieri pe 10 aprilie.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și-a exprimat deschis susținerea pentru Laura Kövesi. „Comisia a fost cât se poate de clară: Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror european. Am avut ocazia să lucrez cu Kövesi timp de mai mulţi ani, ştiu că este o juristă de foarte bună calitate, pe care o admir pentru curaj. În ceea ce priveşte Comisia, e important ca ea să poată fi candidat astfel încât instituţile europene să poată lua o decizie. Mi-am exprimat foarte clar această poziţie şi în discuţiile cu autorităţile române”, a spus Frans Timmermans.

Declarația prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene vine în contextul în care Laura Codruţa Kövesi a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile de Secţia de anchetare a magistraţilor într-un dosar în care are calitate de inculpat (dosarul privind expatrierea din Indonezia a lui Nicolae Popa, om de afaceri român acuzat de fraudă și delapidare – n.r). Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să ridice măsura controlului judiciar. Astfel, Kövesi poate ieși oricând din țară și poate participa la toate etapele desfășurate pentru alegerea unui procuror-șef european.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.